SELANGOR

Bengkel sabun peluang jana pendapatan wanita

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 9 MAC: Lebih 50 wanita di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis menyertai program Jom Sihat dan bengkel membuat sabun dari madu kelulut, baru-baru ini.

Penyelia Pusat Wanita Berdaya DUN terbabit, Siti Anum Tawil berkata, program itu memberi peluang kepada wanita berkemahiran untuk menjadikan bidang berkenaan sebagai perniagaan.

Katanya, ia sekali gus dapat menambahkan pendapatan keluarga dan menjadikan wanita lebih berdaya dari sudut ekonomi serta jati diri.

“Pada sebelah paginya, kita adakan program zumba melalui ‘Jom Sihat’ dan selepas itu kita anjurkan pula bengkel membuat sabun dari madu kelulut ini.

“Di Sungai Kandis, kita melaksanakan dua modul antaranya program berkemahiran dan berkapasiti antaranya program memasak, kraftangan, landskap dan penyelenggaraan kenderaan,” katanya kepada SelangorKini.

Siti Anum berkata, PWB Sungai Kandis kini turut mencari produk yang diusahakan wanita kawasan berkenaan untuk diketengahkan dan dipasarkan ke peringkat lebih tinggi.

Katanya, ia bertepatan dengan saranan Kerajaan Negeri yang mahukan wanita negeri di Selangor lebih berdaya dan berdikari.

“Wanita ini turut diberi peluang menyertai program kursus, seminar yang menguji minda peserta selain program kepimpinan, kesihatan, perundangan wanita, kesaksamaan gender dan urus tadbir yang baik.

“Kita sasarkan setiap pelusuk wanita di DUN ini akan menyertai program yang dianjurkan, pada tahun ini,” katanya.


Pengarang :