Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

Buang sisa industri di Klang, pemandu lori ditahan

SHAH ALAM, 19 MAC: Seorang pemandu lori tangki ditahan disyaki terbabit dalam pembuangan sisa industri secara haram di kolam tadahan banjir di Taman Eng Ann, Klang, minggu lalu.

Ketua Polis Daerah Klang Utara, ACP Nurulhuda Mohd Salleh berkata, suspek lelaki berusia 26 tahun itu ditahan di sebuah rumah di Jeram, Kuala Selangor pada jam 4.30 petang, semalam.

Beliau berkata, polis turut merampas lori tangki yang dipercayai digunakan untuk membawa sisa industri berkenaan.

“Siasatan awal mendapati suspek disyaki menerima tempahan daripada sebuah syarikat bagi melakukan kerja pembuangan sisa berkenaan.

“Semakan rekod mendapati suspek tiada mempunyai sebarang rekod jenayah sebelum ini,” katanya dalam kenyataan di sini.

Beliau berkata, polis akan memohon perintah tahanan reman terhadap suspek hari ini dan kes disiasat mengikut Seksyen 277 Kanun Keseksaan.

Terdahulu, Exco Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Sains, Teknologi dan Inovasi, Hee Loy Sian berkata kerja-kerja pembersihan kolam berkenaan selesai, pada 17 Mac lalu.

Sebanyak 28,000 liter sisa industri berkenaan berjaya dikumpul dan disimpan di dalam tangki simpanan sementara sebelum dilupuskan mengikut kaedah yang sesuai.

Pada 14 Mac lalu, sebanyak 21 bahan dari sisa industri dikesan dibuang ke dalam kolam itu sehingga membawa kepada pencemaran kolam tadahan tersebut.

– BERNAMA

 


Pengarang :