Selangorkini
NASIONAL

Bukit Golan: Malaysia kutuk pengiktirafan AS

KUALA LUMPUR, 28 MAC: Malaysia mengutuk keras keputusan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, yang mengisytihar Bukit Golan di Syria sebagai milik Israel.

Kementerian Luar dalam satu kenyataan malam tadi berkata, Malaysia tidak dapat menerima keputusan AS yang mengiktiraf pendudukan secara haram dan tidak sah terhadap tanah yang dimiliki negara berdaulat.

“Tindakan tidak bertimbang rasa dan provokatif itu hanya hipokrasi,” katanya.

Justeru, Malaysia menyeru AS supaya menghormati dan menegakkan tanggungjawabnya di bawah Resolusi 497 Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

“Israel mesti menarik balik sepenuhnya daripada menduduki Bukit Golan milik Syria. Malaysia mengulangi pendirian tidak berbelah bagi terhadap Bukit Golan yang perlu dikembalikan kepada Syria,” katanya.

Pada Isnin lalu, Trump menandatangani perisytiharan presiden yang mengiktiraf Golan sebagai wilayah Israel.

Menurut PBB, status undang-undang Golan akan kekal – walaupun pengumuman Trump – dan masih dianggap “wilayah yang diduduki” di bawah undang-undang antarabangsa.

Israel menduduki Bukit Golan dari Syria semasa Perang Arab-Israel 1967 dan terus menduduki kira-kira dua pertiga daripada wilayah itu. -BERNAMA


Pengarang :