Dokumen hasil siasatan projek AES diserah kepada SPRM | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Afix Redzuan

Dokumen hasil siasatan projek AES diserah kepada SPRM

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 1 MAC: Pejabat Menteri Pertahanan hari ini menyerahkan hasil siasatan Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK) kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung pelaksanaan projek AES ketika pemerintahan Barisan Nasional (BN).

Pegawai Tugas-Tugas Khas kepada Menteri Pertahanan, Rafizal Ali berkata, laporan kepada SPRM dibuat supaya satu siasatan lanjut dilakukan bagi mengenal pasti punca disebalik arahan atau cadangan pengambil alihan AES dengan harga RM555 juta dilakukan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT).


Katanya, JKSTUPKK yang dipengerusikan Tan Sri Ambrin Buang mendapati jumlah itu melebihi harga pasaran sekali gus mendedahkan wang pencarum anggota tentera kepada risiko kerugian.

“Dalam hasil siasatan dibentangkan kepada pihak kementerian 28 Januari lalu, JKSTUPKK mendapati pelaksanaan projek AES lebih menguntungkan syarikat konsesi dan meletakkan kerajaan dalam risiko kerugian.

“JKSTUPKK juga mendapati wujud campur tangan anggota pentadbiran kerajaan termasuk Mantan Perdana Menteri dan beberapa Menteri Kabinet kerajaan terdahulu yang lebih menjurus kepada kepentingan politik,” katanya.

Beliau berkata, siasatan juga mendapati wujud keraguan terhadap cadangan LTAT mengambil alih projek AES yang hanya dibuat dalam perbincangan tanpa diminitkan antara Mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan beberapa menteri, pada September 2014.

“JKSTUPKK berpendapat pemilihan syarikat LTAT untuk mengambil alih AES adalah lebih kepada cubaan menutup tuduhan bahawa kerajaan cuba melaksanakan bail-out.

“Selain itu, wujud keraguan mengapa LTAT perlu membayar dengan jumlah RM555 juta bagi mengambil alih AES sedangkan kos asal adalah RM40 juta,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next