Empat jajahan di Kelantan catat bacaan suhu berjaga-jaga | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Empat jajahan di Kelantan catat bacaan suhu berjaga-jaga

KOTA BHARU, 13 MAC: Empat jajahan di Kelantan iaitu Gua Musang, Jeli, Kuala Krai dan Tanah Merah mencatat bacaan suhu panas peringkat berjaga-jaga, iaitu sekitar 35 hingga 37 darjah Celsius bermula semalam.

Pengarah Jabatan Meteorologi Kelantan, Rabiah Zakaria berkata, Mac adalah penghujung Monsun Timur Laut dan kebanyakan tempat lazimnya kurang menerima hujan bagi tempoh lebih panjang menyebabkan cuaca panas dan kering.

“Daripada pemantauan dilakukan semalam, jajahan Kuala Krai mencatat bacaan suhu sekitar 37 darjah Celsius, sekali gus menjadi jajahan paling panas di Kelantan setakat ini, manakala tiga lagi jajahan iaitu Gua Musang, Jeli dan Tanah Merah, melebihi 35 darjah Celsius,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.


Katanya, cuaca panas akan mula berkurangan apabila berlaku peralihan monsun, pada April sebelum memasuki Monsun Barat Daya, bermula Mei.

Rabiah berkata, sebagai langkah berjaga-jaga, Jabatan Meteorologi akan terus membuat pemantauan bagi mengesan suhu semasa di negeri ini.

Pada masa sama, beliau juga menasihatkan orang awam mengurangkan aktiviti luar selain mengambil air mencukupi bagi mengelak sebarang masalah kesihatan.

Selain itu, katanya, aktiviti pembakaran secara terbuka juga perlu dihentikan dalam tempoh cuaca panas ini.

Kelantan mengalami cuaca panas sejak beberapa minggu lepas walaupun masih berada dalam musim Monsun Timur Laut yang dijangka berakhir hujung bulan ini. -BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next