Harga RON95, Diesel kekal RM2.08 | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Harga RON95, Diesel kekal RM2.08

KUALA LUMPUR, 8 MAC: Harga runcit petroleum bagi RON95 dan diesel bagi tempoh 9 hingga 15 Mac masing-masing kekal RM2.08 dan RM2.18 seliter berkuat kuasa tengah malam ini.

Kementerian Kewangan dalam kenyataan hari ini, turut memaklumkan harga runcit RON97 bagi tempoh sama naik sebanyak 3 sen daripada RM2.43 seliter kepada RM2.46 seliter.

Berdasarkan pengiraan dibawah Automatic Pricing Mechanism (SPM), harga runcit produk petrol RON95 dan diesel bagi tempoh berkenaan sepatutnya adalah masing-masing RM2.16 seliter dan RM2.38 seliter.


“Namun begitu, harga runcit produk petrol RON95 dan diesel bagi tempoh di atas adalah dikekalkan pada paras RM2.08 seliter dan RM2.18 seliter berikutan keputusan Jemaah Menteri untuk menyekat kenaikan harga runcit produk petroleum demi mengurangkan bebanan kewangan rakyat,” katanya.

Menurut kenyataan itu, kerajaan akan terus komited melaksanakan dasar penstabilan harga runcit produk petroleum yang memberi manfaat kepada rakyat.

– BERNAMA

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next