SELANGOR

IPR: Sebelum penjajaran RM500, kini terima RM6,200

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 25 MAC: Penjajaran yang dilaksanakan terhadap program Insentif Peduli Rakyat (IPR) lebih memberdaya dan memberi lebih manfaat kepada golongan sasaran di Selangor.

EXCO Pembangunan Generasi Muda, Sukan dan Pembangunan Modal Insan, Mohd Khairuddin Othman berkata, antaranya program Insentif Perkahwinan Belia yang sebelum ini hanya memberi sumbangan RM500 kepada peserta berbanding RM6,200 apabila penjajaran IPR dilaksanakan.

“Untuk makluman, skim Perkahwinan Belia yang kita laksanakan sebelum ini telah mencapai jumlah peruntukan sebanyak RM29.95 juta yang diberikan kepada lebih 63,000 pemohon dan Kerajaan Negeri berpendapat kita perlu masuk ke fasa yang lain iaitu setelah berkahwin di mana fasa kekeluargaan dengan bersetuju agar penjajaran IPR dilaksanakan.

“Kalau dahulu kita beri RM500 bagi setiap peserta tetapi hari ini kita beri RM6,200 kepada keluarga itu selepas penjajaran IPR iaitu melalui program TUNAS, Program Asuh Pintar dan Smart Parenting kesemuanya berjumlah RM6,200,” katanya.

Mohd Khairuddin berkata demikian ketika menggulung perbahasan Usul Menyembah Ucapan Terima Kasih Ke Atas Titah Ucapan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor di Dewan Negeri Selangor di sini, hari ini.

Katanya, penjajaran program ini adalah platform kepada golongan belia berkahwin untuk memperkasakan institusi kekeluargaan.

Mohd Khairuddin berkata, sebagai permulaan program ini akan dibuka kepada penerima Insentif Perkahwinan yang mendaftar pada 2014 hingga tahun lalu.

Bagaimanapun, katanya, Kerajaan Negeri akan membuka penyertaan program ini kepada semua golongan belia selepas satu tempoh yang ditetapkan nanti.


Pengarang :