Selangorkini
NASIONAL

Jakim tolak usaha iktiraf LGBT

PUTRAJAYA, 10 MAC: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menolak sebarang usaha untuk mengiktiraf lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) dalam negara.

Ketua Pengarahnya, Datuk Mohamad Nordin Ibrahim berkata, pendirian itu selaras kenyataan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, bahawa Malaysia tidak boleh menerima sistem nilai yang diamalkan di negara barat iaitu LGBT dan perkahwinan sejenis.

Katanya, demokrasi tidak bermaksud semua orang bebas membuat perkara disukai, apatah lagi perkara yang diperjuangkan bertentangan dengan undang-undang, ajaran agama, nilai dan norma masyarakat.

“Sejak dahulu lagi LGBT tidak diterima di negara kita. Jangan ada mana-mana pihak yang cuba mencemarkan imej Malaysia sebagai negara Islam.

“Jakim merasa kesal dengan tindakan sekumpulan peserta perarakan Hari Wanita Antarabangsa di Kuala Lumpur, pada Sabtu yang menyokong golongan LGBT dalam negara.

“Pendirian sama juga turut ditegaskan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa yang melarang sebarang usaha untuk mempromosi LGBT,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Pada masa sama, Mohamad Nordin berkata, Jakim komited menangani dan membantu golongan yang terjebak dengan budaya LGBT melalui program rawatan serta pemulihan yang dijalankan dari semasa ke semasa dengan kerjasama pelbagai pihak.

Media sebelum ini melaporkan beberapa badan bukan kerajaan (NGO) termasuk Women’s Aid Organization (WAO), Sisters In Islam (SIS) serta penyokong LGBT menyertai perhimpunan sempena Hari Wanita Sedunia, berhampiran sebuah pusat membeli-belah di Jalan Tuanku Abdul Rahman.


Pengarang :