Jangan diskriminasi hak wanita | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Sheeda Fathil

Jangan diskriminasi hak wanita

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 10 MAC: Masyarakat terutama lelaki digesa tidak mendiskriminasi hak wanita, dengan memandang rendah kemampuan dan kebolehan dimiliki golongan terbabit.

Ahli Dewan Negeri Bukit Malawati, Juwairiya Zulkifli berkata, peranan wanita sangat penting dalam memberi keseimbangan terhadap pelbagai aspek kehidupan termasuk sosial, ekonomi, pendidikan dan kesihatan yang menyumbang kepada pembangunan negara.


“Saya optimis kaum lelaki memberi peluang kepada wanita untuk menceburi apa sahaja bidang yang mereka minati selagi ia tidak melanggar batas agama,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Pada masa sama, beliau berharap masyarakat menghormati dan menyayangi wanita kerana hidup tidak akan lengkap tanpa golongan itu.

Terdahulu, Juwairiya bersama Wanita Cabang Kuala Selangor meluangkan masa mengedarkan 200 kuntum bunga mawar kepada wanita, di Pasar Malam Bandar Baru Kuala Selangor.

Edaran itu bersempena Ssambutan Hari Wanita Sedunia yang jatuh, pada 8 Mac lalu.

“Edaran bunga mawar ini sebagai tanda penghargaan dan hadiah untuk wanita yang banyak berkorban dalam membina keluarga, membesarkan generasi masa depan negara serta menyumbang kepada kesejahteraan keluarga,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next