NASIONAL

Junjung prinsip demokrasi berparlimen

OLEH SHEEDA FATHIL

KUALA LUMPUR, 11 MAC: Bersempena sambutan ulang tahun Parlimen ke-60, semua pihak diseru menjunjung prinsip demokrasi berparlimen supaya terus subur dan utuh.

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah, Ahli Yang Berhormat perlu terus memelihara, melindungi dan mempertahankan ketinggian Perlembagaan Persekutuan tanpa kompromi.

“Sematkan kepentingan rakyat di hati dan berbahaslah secara tertib serta berhemah di dewan yang mulia ini,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada pembukaan Mesyuarat Pertama bagi Penggal Kedua Parlimen Ke-14, di Parlimen di sini, hari ini.

Pada masa sama, baginda turut menghargai sumbangan, jasa dan pengorbanan semua anggota perkhidmatan awam, Angkatan Tentera Malaysia, Polis Diraja Malaysia, agensi penyelamat dan Pertahanan Awam serta rakyat jelata yang menyumbang kepada kemakmuran, keselamatan juga kedaulatan negara.

“Teruskan usaha dan komitmen itu bagi memastikan pembangunan dan kemajuan negara dikecapi oleh semua rakyat,” titah baginda.

 

 


Pengarang :