Kementerian Pertahanan meterai kontrak RM3.67 bilion | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Kementerian Pertahanan meterai kontrak RM3.67 bilion

LANGKAWI, 28 MAC: Kementerian Pertahanan menandatangani tujuh kontrak program perolehan dan kerjasama industri bernilai RM3.67 bilion di Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi 2019 (LIMA’19).

Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu berkata, kebanyakan kontrak perolehan adalah penyenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) bagi aset pertahanan strategik sedia ada.

“Ini untuk memastikan kesediaan keselamatan dan pertahanan semasa negara berada pada tahap optimum,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian itu, di sini hari ini.


Beliau berkata, kementerian sudah menandatangani 31 kontrak dan memorandum persefahaman (MoU) di LIMA’19.

Melangkah ke hadapan, beliau berkata, kerajaan akan terus mempertimbang pemerolehan aset pertahanan strategik baharu, dengan mengambil kira kecanggihan teknologi semasa dan ancaman keselamatan bukan tradisional.

Menurut satu kenyataan oleh kementerian itu, antara yang terbesar adalah kontrak penyenggaraan Airod Sdn Bhd untuk penyenggaraan gabungan bagi besawat orang kenamaan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), yang terdiri daripada pesawat Falcon 900, Global Express dan Black Hawk S70A.

Ia berkata, Airod juga dianugerahkan kontrak untuk penyenggaraan, baik pulih, ujian, kalibrasi, pembaikan, pembetulan kecacatan, pengubahsuaian peralatan, bantuan teknikal, fabrikasi dan pembekalan bahan untuk pesawat dan peralatan kerajaan, TUDM Hawk MK108/208, TUDM C130 dan peralatan.

LIMA’19, berlangsung dari 26 hingga 30 Mac di Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri (MIEC) dan Resorts World Langkawi (RWL), disertai 406 syarikat, kebanyakannya daripada industri berkaitan pertahanan.
-BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next