Selangorkini
KUALA LUMPUR, 11 Mac — Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan menyampaikan titah ucapan Diraja pada Istiadat Pembukaan Mesyuarat Penggal Kedua Parlimen Ke-14 di Bangunan Parlimen hari ini. Baginda bertitah kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan perlu difahami sedalam-dalamnya oleh setiap warganegara tanpa mengira bangsa dan agama. –fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
NASIONAL

Kerajaan akan terus berusaha tingkat kesejahteraan rakyat-Agong

OLEH AFEEQA AFEERA

KUALA LUMPUR, 11 MAC: Kerajaan akan terus berusaha meningkatkan kesejahteraan rakyat secara keseluruhan, baik di bandar mahupun luar bandar melalui pendekatan menyeluruh meliputi pembangunan ekonomi, modal insan dan infrastruktur.

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah, pembangunan wilayah yang lebih seimbang dan inklusif juga akan diberi tumpuan untuk mengurangkan jurang antara negeri di kawasan bandar dan luar bandar.

“Kerajaan beta akan terus berusaha untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat luar bandar, orang asal Sabah dan Sarawak serta masyarakat orang asli dengan mengambil pendekatan menyeluruh.

“Kesejahteraan rakyat di bandar turut dititikberatkan melalui pembinaan lebih banyak rumah mampu milik, peningkatan jalinan dan kualiri sistem pengangkutan awam serta kemudahan jalur lebar di bawah pelan gantian optik dan kesalinghubungan negara,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada pembukaan Mesyuarat Pertama bagi Penggal Kedua Parlimen Ke-14, di Parlimen di sini, hari ini.

Seri Paduka bertitah, bagi memacu sektor perumahan negara secara menyeluruh, sistematik dan cekap, kerajaan sedang melaksanakan Dasar Perumahan Negara 2018-2025 yang menyasarkan penyediaan tempat tinggal mampan, berdaya huni, berkualiti, inklusif serta mampu dimiliki rakyat.

Baginda bertitah, dasar itu pula menjadi garis panduan bagi pembinaan rumah mampu milik di bawah kategori perumahan awam yang dibangunkan Kerajaan Pusat, Kerajaan Negeri termasuk swasta.

“Tumpuan juga akan diberikan dalam usaha mendaya komuniti melalui Dasar Komuniti Negara bagi mewujudkan rasa kepunyaan dan prihatin terhadap harta benda serta fasiliti awam yang dikongsi bersama,” titah baginda.


Pengarang :