Lebih 6,000 gelandangan daftar masuk ke Anjung Singgah | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Lebih 6,000 gelandangan daftar masuk ke Anjung Singgah

KUALA LUMPUR, 27 MAC: Seramai 6,936 gelandangan mendaftar masuk secara sukarela ke lima buah fasiliti Anjung Singgah, di seluruh negara sejak ditubuhkan, pada 2011.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Hannah Yeoh berkata, daripada jumlah itu, seramai 5,022 orang sudah mendapat padanan kerjaya.

“Penekanan dalam aspek kaunseling, bimbingan dan motivasi dilaksanakan kepada penghuni bagi meningkatkan daya tahan dan daya juang dalam mengharungi cabaran kehidupan serta memangkin perubahan sikap juga tingkah laku,” katanya.


Beliau menjawab soalan Syed Ibrahim Syed Noh (PAKATAN-Ledang) berhubung usaha kementerian dalam menangani dan memberi bantuan kepada gelandangan.

Pada masa sama, Yeoh berkata, sebanyak 799 gelandangan direkodkan di sekitar ibu negara, sehingga tahun lalu.

“Fokus kita untuk memberi mereka kerjaya dan dari Januari hingga Mac tahun ini di Anjung Singgah Kuala Lumpur, 67 orang sudah didaftar masuk dengan 38 orang mendapat padanan kerja, iaitu peratus kejayaan ialah 56.72 peratus,” katanya.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Seri Ahmad Maslan (BN-Pontian) berkenaan jumlah gelandangan dan cerita kejayaan hasil program membantu golongan berkenaan.

Anjung Singgah adalah pusat khidmat bantuan sosial yang ditubuhkan sebagai tempat perlindungan sementara bagi golongan itu yang tidak memiliki tempat tinggal dan pekerjaan tetap. -BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next