SELANGOR

MB: Hanya satu sekolah tahfiz ditutup tahun lalu

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 25 MAC: Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari memaklumkan hanya 14 sekolah tahfiz yang tidak berdaftar di Selangor dengan satu daripadanya ditutup tahun lalu.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri telah mengambil langkah untuk mendaftarkan tahfiz sekolah dan menyedari potensi sekolah terbabit dalam menghasilkan huffaz mahir keperluan untuk keselamatan yang lebih besar.

“Itulah sebabnya sekarang Kerajaan Negeri telah mendaftarkan lebih daripada 200 sekolah tahfiz dan dari rekod kami, sehingga kini, hanya 14 sekolah tahfiz yang belum mendaftar dengan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah dikenal pasti.

“Jika mahukan angka, maka ini adalah 14 (sekolah tahfiz) yang menghadapi risiko ditutup, kerana mereka sudah diberi tempoh penangguhan cukup.

“Satu sekolah yang ditutup mempunyai 25 pelajar dan dua orang guru,” katanya pada sesi penggulungan Dewan Negeri Selangor (DNS).

Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah sebelum ini mengarahkan semua sekolah swasta tahfiz yang tidak berdaftar dengan JAIS ditutup dan ditamatkan perkhidmatan.

Baginda bertitah, tindakan sama juga perlu diambil terhadap sekolah swasta tahfiz yang tidak mempunyai kokurikulum dan sistem pendidikan moden.

Secara keseluruhan terdapat 15,000 pelajar tahfiz di 263 sekolah swasta tahfiz yang berdaftar dengan JAIS.


Pengarang :