MDKL berjaya hapus kilang plastik haram | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Nor Umirah Izrin

MDKL berjaya hapus kilang plastik haram

OLEH UMIRAH IZRIN

BANTING, 28 FEB: Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL) berjaya menghapuskan operasi kilang plastik haram di kawasan pentadbirannya.

Yang Dipertuanya, Mohamad Zain A Hamid berkata, MDKL komited memastikan Kuala Langat tidak lagi menjadi kawasan kilang plastik haram.


“Pejabat Tanah Daerah Kuala Langat mengeluarkan notis kepada pengusaha kilang bagi memulihkan tanah asal industri kepada pertanian.

“Sebanyak 55 kilang diberhentikan operasi serta merta manakala 14 kilang lagi diambil tindakan untuk dilupuskan sisa-sisa sampah,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mempengerusikan Masyuarat Penuh MDKL Bil 2/2019, di Bilik Mesyuarat Cempaka Kuning, di sini, semalam.

Pada masa sama, beliau berkata, pihaknya tidak menerima sebarang aduan daripada penduduk setempat susulan daripada beberapa operasi yang berjaya dijalankan.

“Syarikat yang dibenarkan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan sahaja boleh melakukan proses kitar semula,” katanya.

Terdahulu, pencemaran serius di Kuala Langat didakwa berpunca daripada kilang memproses plastik import secara haram.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next