SELANGOR

MPSp jaya pra-pelancaran TMS2020 di Jerman

OLEH ZAIM BADRUL HISHAM

SEPANG, 13 MAC: Majlis Perbandaran Sepang (MPSp) mengadakan Pra-Pelancaran Tahun Melawat Sepang 2020 (TMS2020) di Internationale Tourismus Borse (ITB) Berlin, Jerman, baru-baru ini.

Unit Korporat dan Perhubungan Awamnya berkata, dengan pelancaran itu, mereka menyasarkan pelancong dari Eropah sekali gus memperkenalkan lokasi tarikan pelancongan dan produk Industri Kecil & Sederhana (IKS) yang terdapat di daerah Sepang.

Katanya, MPSp menyasarkan kehadiran 80 peratus pelancong domestik dan 20 peratus pelancong antarabangsa.

“Sasaran kedatangan pelancong ke daerah Sepang adalah seramai lima juta pelancong dan pendapatan sebanyak RM5 bilion.

“Antara program diadakan di bawah TMS2020 adalah Cultural Festival, TMS2020 Run Tournament, River Cruise @ Sungai Sepang Besar, Local Product @ Sepang.

“Selain itu, Dragon Fruit Festival @ Sepang, Shopping Destination @ Sepang, Bagan Lalang Beach Festival, MotoGP, Malaysia Agricultural, dan Horticulture & Agro Tourism (MAHA), katanya dalam kenyataan.

Pada masa sama, MPSp yakin menjadi daerah pelancongan dinamik dengan adanya lapangan terbang utama negara, litar Sepang dan Cyberjaya.

“Dengan adanya Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2 sebagai pintu masuk utama ke Malaysia yang terletak di daerah Sepang.

“Serta Sirkit Antarabangsa Sepang (SIC) dan Cyberjaya, Sepang dilihat bersedia dijelmakan sebagai daerah pelancongan dinamik,” katanya.

MPSp juga akan meningkatkan promosi menarik lebih ramai pelancong dari Singapura, China, Jepun, Korea Selatan dan Australia selain pelancong tempatan, dengan tema ‘Sepang Gerbang Negara’.


Pengarang :