PELANCONGAN SELANGOR

MWM terima peserta maraton wanita paling ramai di Malaysia

OLEH NADIAH ZAMLUS

PETALING JAYA, 3 MAC: Malaysia Women Marathon (MWM) 2019 menerima peserta maraton wanita paling ramai di Malaysia sehingga mencecah hampir 7,000 orang.

Pengurus Besar Tourism Selangor, Noorul Ashikin Mohd Din berkata, acara kali ketujuh itu turut menyaksikan jumlah penyertaan dari kaum wanita meningkat saban tahun dengan 1,000 peserta pada kali pertama penganjurannya.

Katanya, pihaknya juga bersedia untuk mencatatkan sejarah berkenaan melalui Malaysia Book of Records sekiranya penyertaan itu terus meningkat untuk MWM pada 2020.

“Untuk pengetahuan semua, acara ini adalah yang keempat di dunia menerima peserta wanita paling ramai dan sudah tentunya ia yang pertama di Malaysia.

“Kejayaan ini menunjukkan simbolik semangat kaum wanita yang berterusan mengejar kejayaan dalam kehidupan masing-masing,” katanya kepada SelangorKini.

Beliau berkata demikian ketika Acara MWM 2019 edisi ketujuh di Padang Timur, di sini, hari ini.

Hadir sama, Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari; Yang Dipertua Pertubuhan Kebajikan dan Amal Wanita Selangor (PEKAWANIS), Masdiana Muhamad; EXCO Pembangunan Generasi Muda, Sukan dan Pembangunan Modal Insan Selangor, Mohd Khairudddin Othman dan Ahli Dewan Negeri (ADN) Bukit Gasing, R Rajiv.

Pada MWM 2019 ini, sebanyak empat kategori dipertandingkan iaitu larian 42kilometer (km), 21km, 10km dan 5km.

Noorul Ashikin berkata, penganjuran acara larian itu juga sebagai usaha untuk mempromosikan Selangor sebagai salah sebuah destinasi pelancongan dengan pelbagai kemudahan disediakan.

Katanya, ‘sports tourism’ juga dapat dipertingkatkan dan memberi kesan positif terhadap ekonomi negara khususnya perniagaan hospitaliti.

“Selain itu kita mahu golongan wanita menjadikan acara ini sebagai landasan untuk memulakan gaya hidup sihat,” katanya.


Pengarang :