SELANGOR

PADAT bakal laksana Simfoni Cempuling

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 21 MAC: Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT) bakal melaksanakan program Simfoni Cempuling di Teater Shah Alam, tahun ini, kata Datuk Abdul Rashid Asari.

EXCO Kebudayaan dan Pelancongan, Peradaban Melayu dan Warisan berkata, tarikhnya bergantung kepada kesediaan pelapis muda yang terbabit itu untuk mengadakan persembahan berkenaan.

Katanya, program Simfoni Cempuling itu bakal menampilkan 300 pemain cempuling terpilih daripada pemilihan yang dilakukan di 13 sekolah sekitar Selangor.

“Program untuk merakyatkan muzik ini sudah bermula dengan penubuhan kumpulan cempuling di 13 sekolah terpilih dari seluruh daerah dengan membekalkan set cempuling serta tenaga pengajar.

“Pada masa sama, PADAT turut merangka satu program gala iaitu mengadakan simponi cempuling,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Ahli Dewan Negeri Kampung Tunku, Lim Yi Wei berhubung Industri Kesenian Selangor, di sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), di sini, hari ini.

Muzik cempuling adalah seni muzik tradisional bagi etnik Jawa dan ia amat popular suatu ketika dahulu sebagai medium yang digunakan bagi menyampaikan ajaran Islam dan nasihat kepada masyarakat.

Kemudian ia dimodenkan dengan menyanyikan lagu dalam bahasa Melayu dan bahasa lain namun masih mengekalkan konsep lagu berunsurkan teladan dan pengajaran.

Usaha memartabatkan muzik cempuling di Selangor sudah bermula sejak 2015 dengan kejayaan bagi catatan “Malaysia Book of Records” Bermain Muzik Cempuling Selama 25 jam Tanpa Henti yang diadakan di Homestay Sungai Haji Dorani, Sabak Bernam.


Pengarang :