SELANGOR

Pantau program Hari Tanpa Kenderaan elak pembaziran

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 19 MAC: Program Hari Tanpa Kenderaan anjuran semua pihak berkuasa tempatan (PBT) dipantau Kerajaan Negeri, kata Hee Loy Sian.

EXCO Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Hal Ehwal Pengguna dan Hal Ehwal Bukan Islam itu berkata, ia dilakukan bagi mengelakkan pembaziran kos bagi penganjuran program terbabit.

“Buat masa ini jumlah kos penganjuran bagi lapan PBT sepanjang 2018 adalah RM963,097.82.

“Walaupun mungkin kos ini dilihat agak tinggi, namun Kerajaan Negeri sentiasa memantau supaya penggunaan peruntukan digunakan secara berhemah,” katanya ketika Sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), di sini, hari ini.

Loy Sian berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Ahli Dewan Negeri Kuala Kubu Baharu, Lee Kee Hiong berkenaan kos yang dibelanjakan dalam Program Hari Tanpa Kenderaan, pada 2018.

Loy Sian berkata, program yang menyasarkan penurunan karbon bagi kawasan bandar itu dilihat memberi kesan jangka panjang.

Katanya, antara kesan yang dapat dilihat termasuk pembinaan trek basikal di sekitar kawasan pentadbiran Majlis Bandaraya Shah Alam.

“Sekarang kita dapati sudah ada penduduk yang sudahpun menggunakan basikal ke tempat kerja dan itulah yang ingin kita praktikkan di Selangor.

“Mungkin pada masa hadapan, kita juga akan menggalakkan penggunaan basikal elektrik bagi mengantikan motosikal, sekali gus mengurangkan pencemaran karbon,” katanya.


Pengarang :