Selangorkini
–fotoBERNAMA (2018) HAK CIPTA TERPELIHARA
NASIONAL

Pelabur kembali yakin terhadap projek TRX dan Malaysia

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 27 MAC: Proses penjernihan dilakukan Kerajaan Persekutuan berjaya memulihkan keyakinan pelabur dari dalam dan luar negara terhadap projek Tun Razak Exchange (TRX) serta Malaysia.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, TRX dan Bandar Malaysia kini adalah projek bebas rasuah yang berjaya diselamatkan dengan bantuan kewangan masing-masing, RM2.799 bilion serta RM744 juta.

“Empat institusi bank iaitu HSBC, Maybank, Standard Chartered dan Sumitomo Mitsui Banking Corp begitu yakin terhadap Kerajaan dan menyediakan jumlah pembiayaan RM2.15bBilion kepada syarikat usaha sama TRX City Sdn Bhd – Lendlease, syarikat pemaju dari Australia, atas kemantapan projek berkenaan.

“Saya percaya lebih banyak pelabur akan tertarik dengan projek ini, yang boleh menjadi satu projek global bertaraf antarabangsa selepas dibersihkan daripada isu berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB),” katanya ketika sesi penggulungan titah diraja di Dewan Rakyat.

TRX City Sdn Bhd (TRXC), anak syarikat 1MDB menghadapi masalah kewangan untuk menyiapkan pembangunan infrastruktur projek TRX berkeluasan 70 ekar kerana sebahagian besar dana yang diperoleh melalui pinjaman dan terbitan sukuk untuk projek terbabit diselewengkan.

Sebelum ini, TRXC mengesahkan 1MDB menerima RM3.69 bilion melalui pinjaman dana daripada kerajaan secara langsung dan tidak langsung bagi membangunkan TRX dan Bandar Malaysia.

Bagaimanapun, RM1.611 juta dan RM1.456 juta yang sepatutnya digunakan untuk pembangunan TRX dan Bandar Malaysia digunakan 1MDB untuk tujuan lain.


Pengarang :