PEMILU 2019: Kalimantan, Sulawesi jadi penentu | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Nazli Ibrahim

PEMILU 2019: Kalimantan, Sulawesi jadi penentu

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 29 MAC: Kaji selidik dijalankan sebuah lembaga survei mendapati penyandang Presiden Indonesia, Joko Widodo dan gandingannya Ma’ruf Amin menguasai Jawa Tengah, Jawa Timur, Jogjakarta, Bali dan sebahagian Indonesia Timur.

Sementara pengundi di Kalimantan dan Sulawesi pula dijangka menjadi penentu pemenang Pemilihan Umum (PEMILU) Presiden Indonesia 2019.


“Kem Prabowo Subianto dan Sandiaga Unorabowo pula menguasai Sumatera, Jakarta serta Jawa Barat,” kata Hendri Satrio, pengasas Lembaga Survei Kelompok Diskusi Dan Kajian Opini Publik Indonesia (Kedai Kopi).

Beliau ditemui pada Siri Forum Demokarasi: Siapa Pilihan Rakyat Indonesia?: Analisis PEMILU Indonesia 2019 di Institut Darul Ehsan di sini, semalam.

Bagaimanapun beliau berkata, dapatan terperinci kajian itu belum dapat didedahkan kepada umum bagi menghormati kontrak antara Kedai Kopi dengan pihak pembiaya kajian.

Hendri berkata, kajian itu juga mendapati belia lebih cenderung memilih Prabowo, sementara golongan lebih berusia dan berpendidikan rendah memilih Joko atau mesra disapa Jokowi.

“Maknanya, semakin tinggi taraf pendidikan semakin tinggi kemungkinan mereka memilih Prabowo,” katanya.

PEMILU Presiden 2019 akan dilangsungkan pada 17 April ini membabitkan 190.77 juta pemilih.

Berbanding sebelumnya, pemilihan kali ini turut dijalankan serentak pemilihan peringkat legislatif.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next