Ujian vaksin Covid-19 fasa ketiga akan menguji sama ada ia dapat ‘melindungi sejumlah besar orang dalam jangka masa panjang’.
NASIONAL

Perlis antara negeri terendah tolak vaksin

KANGAR, 5 MAC: Perlis antara negeri terendah mencatatkan kes penolakan vaksin kurang daripada satu peratus membabitkan jumlah kelahiran hidup.

Pengarah Kesihatan Negeri (JKN) Dr Sirajuddin Hashim, berkata negeri itu mencatatkan kira-kira 3,800 kelahiran hidup dan kes penolakan vaksin berkurangan setiap tahun sejak 2016.

“Sebanyak 27 kes direkodkan pada tahun lepas berbanding 32 kes pada 2017 manakala pada 2016 sebanyak 46 kes direkodkan berkaitan penolakan vaksin di negeri ini,” katanya lapor BERNAMA.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan program Derma Darah Penolong Pegawai Perubatan sempena Sambutan Hari Pembantu Perubatan 2019 di Hospital Tuanku Fauziah (HTF), di sini, hari ini.

Dr Sirajuddin berkata, antara alasan yang sering diterima ialah ibu bapa kurang yakin dengan penggunaan vaksin.

“Kakitangan perubatan sentiasa memberikan saranan dan nasihat terbaik kepada ibu bapa berkaitan suntikan vaksin ini, tapi kalau dah mereka (ibu bapa) tidak mahu kita tidak boleh paksa mereka.

“Tetapi jumlah kes yang menolak vaksin ini berkurang (dari) tahun ke tahun,” katanya.

– BERNAMA

 


Pengarang :