Selangorkini
NASIONAL

Perokok disaran sertai mQuit anjuran KKM

IPOH, 8 MAC: Perokok yang berhasrat untuk berhenti merokok digalakkan ​​​​​​supaya mendapatkan perkhidmatan bimbingan berhenti merokok menerusi program ‘mQuit’ yang disediakan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sejak 2012.

Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye berkata, 143 perokok sudah mendaftar bagi mendapatkan perkhidmatan secara percuma itu sejak Januari hingga minggu kedua Februari lalu.

“Seramai 12,400 perokok berjaya berhenti merokok menerusi kemudahan itu (mQuit) yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan sepanjang 2012 hingga 2017,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri program pengisytiharan premis YMCA sebagai kawasan larangan merokok, di sini hari ini.

Katanya, sejak 2015 hingga 2017 terdapat peningkatan pada bilangan peserta yang mendaftar di bawah program itu iaitu 27,567 dan daripada jumlah itu 8,092 berjaya berhenti merokok.

Menurut Dr Lee, Kementerian Kesihatan menyediakan perkhidmatan itu di 731 klinik kesihatan dan 46 hospital kerajaan di seluruh negara.

“Kita mengambil serius berkenaan dengan merokok ini kerana sekarang ini kalangan dewasa ada 21 peratus perokok dan kalangan remaja ada 11.7 peratus perokok, ini adalah satu trend yang tidak digalakkan,” katanya.

“Di Ipoh kemudahan itu boleh didapati di Klinik Kesihatan Greentown, Gunung Rapat dan Jelapang,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :