PKNS bina 864 unit Rumah SelangorKu, tawar harga mampu milik | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Norway

Wartawan

Sheeda Fathil

PKNS bina 864 unit Rumah SelangorKu, tawar harga mampu milik

OLEH SHEEDA FATHIL

CYBERJAYA, 2 MAC: Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) komited membina 864 unit Rumah SelangorKu Idaman di Seksyen 6, Selangor Cyber Valley dengan tawaran harga mampu milik bermula dari RM232,000.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, beliau memuji inisiatif PKNS dalam menyahut saranan Kerajaan Negeri untuk menyediakan rumah pada harga berpatutan, sekali gus memberi peluang golongan berpendapatan rendah serta sederhana memiliki kediaman sendiri.


Katanya, beliau yakin Rumah SelangorKu Idaman PKNS itu dapat merealisasikan kehidupan lebih baik terutama kepada rakyat di Selangor.

“Menariknya, rumah berkeluasan 1,000 kaki persegi ini turut menyediakan empat unit mesra Orang Kelainan Upaya (OKU) yang mempunyai pelbagai kemudahan bagi memudahkan golongan terbabit.

“Bercirikan gabungan seni bina unik dan moden, projek ini dibina di atas tanah berkeluasan 14.41 ekar dengan dua blok; Blok A (14 tingkat) dan Blok B (15 tingkat) dilengkapi tiga bilik tidur, dua bilik air serta dua parkir kereta setiap unit,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyempurnakan Majlis Pelancaran Pangsapuri SelangorKu Idaman Residensi, Seksyen 6, Selangor Cyber Valley, di sini, hari ini.

Sementara itu, katanya, projek itu dijangka siap pada Disember tahun depan, manakala jangkaan Sijil Perakuan Penyiapan dan Pematuhan (CCC) diperoleh pada pertengahan 2021.

“Antara kelebihan projek ini adalah ia dilengkapi ruang pejabat pengurusan, surau, dewan serbaguna, tiga unit ruang kedai, bilik pengurusan jenazah, taman permainan, ruang tadika, lif dan empat tingkat parkir bertingkat.

“Lokasinya terletak di bandar pintar berdekatan lebuh raya utama seperti NKVE, LDP, SKVE, Elite dan Mex. Jarak perjalanan ke Putrajaya sejauh 17 kilometer dan KLIA kira-kira 29 kilometer,” katanya.

Katanya, ia juga hampir dengan pelbagai kemudahan lain seperti pusat membeli belah seperti Shafstbury; DPulze dan institusi pendidikan antaranya Universiti Multimedia (MMU), Kolej Sains Perubatan Universiti Cyberjaya (CUCMS) dan Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing.

“Justeru, saya menggesa penduduk di Selangor yang belum memiliki rumah dan mahu memiliki rumah mampu milik PKNS perlu berdaftar dengan Lembaga Perumahan Hartanah Selangor (LPHS).

“Malah, saya dimaklumkan lebih 100 pemohon sudah membuat pendaftaran pembelian unit sejak ia dibuka semalam,” katanya.

Sebarang pertanyaan boleh melayari laman sesawang www.pkns-property.com atau Facebook PKNS Property, selain hubungi wakil jualan di talian 019-2139991; 018-2051713 atau 03-89262000.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next