Selangorkini
Passenger planes of Malaysia’s national flag carrier, Malaysian Airline System Bhd (MAS), sit in the tarmac at Kuala Lumpur International Airport in Sepang, outside Kuala Lumpur, Malaysia, Wednesday, Dec. 6, 2006. National carrier Malaysia Airlines will embark on a massive exercise to improve service, match rivals’ lowest fares, and revamp its ticketing process to catch up with regional foes Cathay Pacific and Singapore Airlines, its chief executive said Wednesday. (AP Photo/Vincent Thian)
NASIONAL

PM: Ada pihak minat beli Malaysia Airlines

KUALA LUMPUR, 20 MAC: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mendedahkan ada pihak dari dalam dan luar negara berminat membeli syarikat penerbangan negara, Malaysia Airlines Berhad (MAB).

Bagaimanapun katanya, kerajaan masih perlu mengkaji sebelum membuat keputusan yang akan menentukan masa depan syarikat penerbangan itu.

“Ada pihak-pihak tertentu yang ingin membeli MAS (MAB) jadi kita tidak tolak. Kita nak kaji sama ada perlu jual ataupun tidak,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Beliau berkata ini kerana syarikat itu tetap mengalami kerugian sekalipun mengambil pengurus luar.

Ditanya mengenai saranan bekas pemimpin syarikat itu yang mahukan MAB kekal bawah kerajaan, Dr Mahathir berkata perkara tersebut turut akan ditimbang.

“Saya sayang MAS, saya mahu MAS ini dijadikan satu syarikat penerbangan nasional tetapi nampak seolah-olah kita tidak mampu,” katanya.

Dr Mahathir berkata, strategi kerajaan terdahulu yang menyuntik RM6 bilion dan memberhentikan 6,000 pekerja nyata gagal memberikan keuntungan kepada syarikat selain menyebabkan banyak pesawat tidak digunakan sepenuhnya.

Menurutnya selepas pemberhentian pekerja, syarikat itu “tidak terbang seperti dahulu”, bermakna pengurangan pekerja tidak membawa sebarang perbezaan.

“Kalau kita kurang pekerja tetapi kita maintain status yang lama barulah ada saving (penjimatan),” katanya.

Pada 5 Mac, Khazanah Nasional, sayap pelaburan kerajaan, dilaporkan mengalami rosot nilai RM7.3 bilion tahun lepas dengan sebahagian besarnya disumbangkan oleh MAB.

Khazanah merupakan satu-satunya pemegang saham MAB setelah mengambil alih syarikat penerbangan itu pada 2014 dan ia telah menyuntik dana RM6 billion untuk membaiki prestasi syarikat namun usaha tersebut gagal.

Dr Mahathir sebelum ini dilaporkan berkata, kerajaan akan mengkaji pelbagai opsyen sebelum membuat keputusan mengenai masa depan Malaysia Airlines sama ada akan menutup, menjual atau membiayainya semula.

— BERNAMA


Pengarang :