Proton catat 5,283 pendaftaran bagi Februari | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Proton catat 5,283 pendaftaran bagi Februari

KUALA LUMPUR, 6 MAC: Proton Holdings Bhd meneruskan permulaan cemerlang, pada 2019 apabila mendaftarkan 5,283 unit kereta, pada Februari lalu.

Ia mewakili kira-kira 12.7 peratus penguasaan pasaran, meningkat lebih 3.0 peratus berbanding bulan sama, pada 2018.

Proton dalam kenyataan hari ini berkata, pertumbuhan jualan lebih tinggi daripada semua saingannya, berdasarkan peningkatan jualan sebanyak 37 peratus dari tahun ke tahun.


Katanya, ia juga mencatatkan pertumbuhan jualan 42 peratus bagi dua bulan pertama berbanding tempoh sama, pada 2018.

“Pendaftaran untuk Proton X70 terus meningkat setiap bulan dengan 2,823 unit didaftarkan, pada Februari termasuk 1,000 unit yang diserahkan kepada pelanggan pada hari yang sama, di seluruh negara sebelum Tahun Baharu Cina.

“Pada akhir Februari, lebih 20,000 tempahan diterima untuk SUV pertama Proton, melebihi jangkaan awal yang mengesahkan kedudukan syarikat itu sebagai pemimpin segmen walaupun baharu memasuki pasaran,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Li Chunrong berkata, Proton X70 sedang membangunkan asas peminatnya dan menarik sokongan kukuh daripada pembeli SUV Malaysia.

“Proton bangga mencatat rekod baharu untuk pendaftaran SUV dalam tempoh tiga bulan pertama selepas pelancarannya.

“Angka ini luar biasa kerana ia dicapai walaupun terdapat dua cuti perayaan yang panjang (Tahun Baru Krismas dan Tahun Bahru Cina), merangkumi hanya 78 hari secara keseluruhan.

“Sasaran kami seterusnya adalah untuk jumlah pendaftaran enam bulan dan setahun penuh yang kami yakini dapat dicapai,” katanya. -BERNAMA

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next