Putrajaya, Cyberjaya lokasi ujian 5G – KKMM | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Norway

Wartawan

Sheeda Fathil

Putrajaya, Cyberjaya lokasi ujian 5G – KKMM

OLEH SHEEDA FATHIL

CYBERJAYA, 4 MAC: Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) berhasrat menjadikan Putrajaya dan Cyberjaya sebagai tempat ujian dalam mempamerkan aplikasi teknologi 5G pada April ini.

Menterinya, Gobind Singh Deo berkata, dua kawasan terbabit dipilih untuk dijadikan sebagai ujian memandangkan ia terletak di lokasi strategik selain mempunyai infrastruktur jalur lebar yang baik.


“Walaupun kita sedang membangunkan infrastruktur berkualiti tinggi dan berpatutan, Malaysia akan memulakan ujian pada April ini dengan menjadikan Putrajaya dan Cyberjaya sebagai perintis teknologi 5G.

“Bagaimanapun, saya akan membuat pengumuman berkenaan hal ini tidak lama lagi,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas menyempurnakan perasmian Pameran dan Persidangan Infra Cyberjaya di sini, hari ini.

Pada masa sama, katanya, beliau turut mempunyai perancangan untuk menambah bilangan aktiviti ujian (testbedding) itu membabitkan lebih banyak pembabitan daripada syarikat sawasta dan kerajaan.

“Antaranya adalah Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) yang terus membina ekosistem dalam memperjuangkan agenda ekonomi digital di Malaysia, ‘futurise’, ‘National Regulatory Sandbox’ yang membolehkan inovasi dan penyesuaian dasar lebih pantas sekali gus memberi penyelesaian terhadap teknologi tempatan.

“Bagaimanapun, semua kemajuan itu tidak akan mampu dicapai sekiranya tiada rangkaian jalur lebar yang mantap dan infrastruktur boleh dipercayai,” katanya.

Sementara itu, mengulas kenyataan Penasihat Perdana Menteri, Tun Daim Zainudin berkenaan kebimbangan keselamatan terhadap kemajuan 5G, Gobind berkata, kerajaan tidak boleh mengabaikan hakikat bahawa dunia bergerak ke arah 5G.

“Ini adalah sesuatu yang diiktiraf oleh negara di seluruh dunia selain kami juga menyedari bahawa rangkaian 5G mempunyai banyak tawaran daripada segi perkhidmatan.

“Kita perlu melihat aplikasi baharu ini yang akan diwujudkan pada masa akan datang, sama ada secara tidak langsung, bergantung kepada teknologi kini dan cuba mengamalkan ia sebaiknya,” katanya.

Pada masa sama, Gobind berkata, beliau akui kebimbangan keselamatan adalah hal yang harus diutamakan namun itu antara faktor ujian perlu dijalankan terlebih dahulu.

“Ini adalah sebab mengapa Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia dalam proses melakukan kajian dan laporan itu belum sampai kepada saya.

“Memang wajar perkara ini dirisaukan namun kami cuba untuk menyediakan infrastruktur yang boleh diakses, berkualiti tinggi, dengan kos munasabah serta selamat,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next