Rakyat perlu yakin usaha kerajaan kurang kos sara hidup | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Rakyat perlu yakin usaha kerajaan kurang kos sara hidup

OLEH AFEEQA AFEERA

KUALA LUMPUR, 11 MAC: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, mahu rakyat yakin dengan pelbagai langkah diambil kerajaan bagi mengurangkan kos sara hidup, walaupun kesannya tidak segera dirasai.

Baginda bertitah, rakyat perlu realistik dalam meletakkan harapan kepada kerajaan dan terus berusaha untuk memajukan diri ke arah meningkatkan kesejahteraan hidup.


“Pelbagai inisiatif turut dilaksanakan antaranya penyelarasan gaji minimum, pemberian bantuan sara hidup, subsidi bersasar dan peningkatan kualiti sistem penyampaian kerajaan.

“Semenstinya kerajaan beta akan sentiasa bersama rakyat dalam mengharungi cabaran ini,” titah baginda pada pembukaan Mesyuarat Pertama bagi Penggal Kedua Parlimen Ke-14, di Parlimen di sini, hari ini.

Seri Paduka turut bertitah keselamatan dan kesiapsiagaan dalam menghadapi sebarang ancaman perlu terus diperkukuh dengan lebih berkesan.

Baginda bertitah, hal itu kerana dalam era dunia tanpa sempadan dan kepesatan kemajuan teknologi, kegiatan jenayah cenderung untuk meningkat yang boleh menggugat keselamatan negara serta mencetuskan konflik serantau juga global.

“Perkembangan geopolitik antarabangsa juga semakin kompleks, justeru beta menyambut baik usaha kerajaan memperkenalkan kerangka Dasar Luar Malaysia baharu dan inisiatif untuk terus memelihara serta mempertingkat hubungan baik dengan negara di seluruh dunia tanpa kompromi terhadap isu kedaulatan negara.

“Beta juga menyokong Dasar Luar Negara yang terus memperjuangkan nasib golongan ditindas di seluruh dunia,” titah baginda.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next