NASIONAL

Sistem pengangkutan efisien tulang belakang pertumbuhan ekonomi

OLEH SHEEDA FATHIL

KUALA LUMPUR, 11 MAC: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, bertitah sistem pengangkutan efisien adalah tulang belakang kepada pertumbuhan ekonomi dan pembangunan sosial negara.

Justeru, baginda bertitah, kerajaan akan terus menggandakan usaha dalam menyediakan rangkaian pengangkutan yang mampan, inklusif, cekap dan selamat.

“Sebagai langkah proaktif, kerajaan menubuhkan Majlis Pengangkutan Kebangsaan, Majlis Perkapalan dan Pelabuhan Kebangsaan dan Majlis Konsultasi Penerbangan Negara untuk membolehkan negara terus berdaya saing di peringkat global.

“Kerajaan beta memberi jaminan bahawa kesejahteraan sosial rakyat terutama golongan kanak-kanak, wanita, warga emas dan Orang Kelainan Upaya (OKU) akan terus diberi pembelaan,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada pembukaan Mesyuarat Pertama bagi Penggal Kedua Parlimen Ke-14, di Parlimen di sini, hari ini.

Pada masa sama, baginda bertitah, semua pihak terutama sektor swasta dan badan bukan kerajaan perlu bersama memperkukuh jaringan keselamatan sosial dan melindungi golongan mudah terjejas.

“Beta mengalu-alukan usaha kerajaan untuk memperkasakan golongan OKU melalui Pelan Induk Aksesibiliti dan Polisi Inklusif seperti Dasar Sifat Penolakan,” titah baginda.


Pengarang :