SPRM buka enam kertas siasatan berkaitan terowong dasar laut Pulau Pinang | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

SPRM buka enam kertas siasatan berkaitan terowong dasar laut Pulau Pinang

PUTRAJAYA, 4 MAC: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sudah membuka enam kertas siasatan berkaitan projek terowong dasar laut Pulau Pinang sejak 2017.

Dalam kenyataannya hari ini, SPRM berkata, kertas siasatan pertama dibuka pada Julai 2017 manakala lima lagi kertas siasatan dibuka pada Januari tahun lalu.

“Sebanyak lima kertas siasatan sudah selesai dan dirujuk kepada timbalan pendakwa raya.


“Tiga kertas siasatan dikembalikan kepada SPRM untuk siasatan lanjut manakala dua lagi masih dalam kajian timbalan pendakwa raya.

“Selebihnya, dalam siasatan SPRM,” demikian menurut kenyataan itu yang dikeluarkan sebagai respons terhadap dakwaan seorang blogger berhubung wujud unsur rasuah berkaitan projek terbabit, baru-baru ini.

Raja Petra Kamaruddin dalam siri artikel disiarkan sebuah portal mendakwa Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dan empat Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang menerima rasuah berkaitan projek terowong dasar laut itu.

Raja Petra mendakwa, pendedahan itu diperolehi daripada kertas siasatan SPRM berhubung kes pembinaan terowong bernilai RM6.3 bilion berkenaan.

Susulan tulisan Raja Petra itu, SPRM dilaporkan membuat laporan polis mengenai kebocoran kertas siasatan terbabit.

SUMBER: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next