Pengarah Urusan Smart Selangor Delivery Unit, Dr Fahmi Ngah.
SELANGOR

SSDU pelawa swasta jalin kolaborasi bangun Smart Selangor

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 21 MAC: Smart Selangor Delivery Unit (SSDU) mempelawa syarikat pembekal teknologi tempatan dan luar negara untuk turut serta dalam membangunkan inisiatif Smart Selangor.

Pengarah Urusannya, Dr Fahmi Ngah berkata, kolaborasi dengan pihak swasta, akademik dan pereka cipta penting bagi memastikan agenda Smart Selangor dapat dibangunkan selain memenuhi keperluan rakyat pada kos bersesuaian.

“Bermula hari ini, SSDU mengumumkan suatu proses ‘Expression of Interest’ (EoI) untuk pihak ini mengusulkan cadangan mereka berdasarkan beberapa keutamaan Smart Selangor tahun ini.

“Tahun ini adalah tahun ketiga pembangunan Smart Selangor dilaksanakan oleh SSDU, pihak kami amat berterima kasih dan menghargai segala sokongan yang ditunjukkan Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari dan Kerajaan Negeri dari pelbagai peringkat,” katanya di sidang media di Bangunan Annex, di sini.

Dr Fahmi berkata, dokumen berkaitan proses EoI itu boleh dibeli daripada Pejabat SSDU di tingkat 15, Plaza Perangsang, Shah Alam bermula 26 Mac hingga 5 April pada jam 9.30 pagi hingga 5 petang.

“Cadangan itu perlu dikembalikan semula ke pejabat SSDU sebelum jam 12 tengah hari pada 12 April,” katanya.

Sementara itu, Amirudin menyambut baik usahasama pihak luar untuk membantu merealisasikan agenda berkenaan.

“Ia adalah satu lagi contoh polisi dan pendedahan ‘business friendly’ oleh Kerajaan Negeri yang menjadi teras pentadbiran ini.

“Saya berharap supaya agenda Smart Selangor ini akan dapat dilaksanakan dengan jayanya menerusi pembabitan lebih banyak syarikat swasta di Malaysia,” katanya.

SSDU adalah anak syarikat milik penuh Kerajaan Negeri yang diberikan mandat untuk menerajui pembangunan program Smart Selangor sekali gus, menjadikan Selangor sebagai ‘The Premier Regional Smart State’ di rantau ASEAN menjelang 2015.

Program Smart Selangor bermatlamat menjadikan Selangor sebagai negeri serantau yang lebih produktif dan berdaya huni selain memastikan kemampanan dan pemuliharaan alam sekitar seiring dengan pembangunan dicapai.

Sejumlah 60 inisiatif dibangunkan di bawah 12 domain iaitu ‘Smart Governance, Smart Waste Management, Smart Traffic and Mobility, Smart Digital Infrastructure dan Smart Healthcare’.

Selain itu, ‘Smart Education, Smart Disaster Management, Smart Food and Agriculture, Smart Building and Energy, Smart Water Management, Smart Safety and Security dan Smart Social Support’.


Pengarang :