Selangorkini
KUALA LUMPUR, 11 Mac — Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan menyampaikan titah ucapan Diraja pada Istiadat Pembukaan Mesyuarat Penggal Kedua Parlimen Ke-14 di Bangunan Parlimen hari ini. Turut berangkat Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Almarhum Sultan Iskandar. Ini adalah kali pertama baginda merasmikan istiadat pembukaan persidangan Dewan Rakyat selepas dimasyhurkan sebagai Sultan Pahang keenam menggantikan Paduka Ayahanda Sultan Ahmad Shah pada 15 Januari dan ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong Ke-16 pada 31 Januari lalu.?–fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA?
NASIONAL

Teroka tanaman baru, jana pulangan lebih baik

OLEH SHEEDA FATHIL

KUALA LUMPUR, 11 MAC: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, menyarankan pekebun kecil di seluruh negara untuk mempelbagaikan tanaman mereka.

Baginda bertitah, pekebun digalakkan meneroka peluang tanaman baru yang dapat memberikan pulangan lebih baik supaya kesan kejatuhan harga komoditi dapat dikurangkan.

“Kejatuhan harga komoditi kebelakangan ini memberikan kesan kepada pekebun kecil di seluruh negara. Sebagai usaha menangani cabaran ini, kerajaan beta akan terus melaksanakan pelbagai langkah bagi meringankan beban mereka yang terlibat.

“Ia termasuk mempergiatkan penyelidikan dan pemasaran industri hiliran, agrikomoditi, penggunaan bio bahan api, penerokaan pasaran baharu dan bekerjasama dengan negara pengeluar lain bagi menstabilkan harga komoditi berkenaan di pasaran antarabangsa,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada Pembukaan Mesyuarat Pertama bagi Penggal Kedua Parlimen Ke-14, di Dataran Parlimen di sini, hari ini.

Baginda juga menyeru kerajaan untuk mengambil langkah strategik bagi menangani halangan perdagangan ke atas minyak sawit dan produk berasaskan sawit terutama oleh negara Eropah.

Pada masa sama, baginda percaya kerajaan akan terus membangunkan sektor agromakanan bukan setakat untuk menjamin bekalan makanan tetapi meningkatkan eksport negara.

“Beta sukacita negara kini dilihat sebagai model dalam pembangunan industri halal dan ia merupakan antara komponen penyumbang kepada ekonomi dengan nilai eksport berjumlah RM43.4 bilion.

“Dalam hal ini, beta percaya pelan Induk Industri Halal 2.0 akan terus memperkukuhkan industri halal negara di peringkat nasional dan antarabangsa,” titah baginda.


Pengarang :