SELANGOR

Tindakan terhadap pemilik sewakan Rumah SelangorKu

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 21 MAC: Tindakan tegas akan dikenakan terhadap pembeli Rumah SelangorKu yang menyewakan kediaman mereka kepada pihak lain.

EXCO Perumahan Dan Kehidupan Bandar, Haniza Talha berkata, Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) akan mengeluarkan notis bagi mendapatkan keterangan daripada pembeli yang menyewakan unit Rumah SelangorKu seperti diperuntukkan di bawah Seksyen 38 Enakmen LPHS.

Katanya, LPHS juga sedang meneliti kebolehlaksanaan untuk mengambil tindakan atas kesalahan jenayah penipuan di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan (Akta 574).

“LPHS turut mengenal pasti punca kepada isu penyewaan ini, dan sebagai tindakan penyelesaian jangka panjang proses penawaran Rumah SelangorKu turut diperketatkan dengan memasukkan elemen perisytiharan dan pengakuan penyataan benar oleh pemohon sebagai satu langkah memastikannya tidak mempunyai sebarang rumah kediaman di Selangor sahaja ditawarkan unit itu.

“Pentadbiran LPHS juga merangka satu mekanisme yang mensyaratkan permohonan Rumah SelangoKu bersetuju dengan akujanji bahawa unit yang ditawarkan akan dimanfaatkan bagi tujuan kediaman pemohon dan bukan untuk disewakan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sesi penggulungan perbahasan usul peruntukan Pembangunan Belanjawan Selangor 2019 di Sidang Dewan Negeri Selangor, hari ini.

Pada masa sama, beliau berkata, antara langkah pencegahan yang dilaksanakan pada masa kini adalah dengan melaksanakan proses verifikasi maklumat yang dikemukakan pemohon.

Katanya, menerusi verifikasi itu, LPHS akan membuat penentusahan dan semakan maklumat kewangan dan pemohon perlu mengemukakan salinan keterangan kedudukan liabiliti kewangan daripada Central Credit Reference Information System (CCRIS) semasa membuat permohonan.


Pengarang :