Agrobank sedia RM290 juta pembiayaan mikro seluruh negara | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Agrobank sedia RM290 juta pembiayaan mikro seluruh negara

KUALA TERENGGANU, 7 APRIL: Agrobank menyasarkan pembiayaan mikro sebanyak RM290 juta kepada golongan sasar, pada tahun ini berbanding hanya RM180 juta, tahun lalu.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Syed Alwi Mohamed Sultan berkata, pembiayaan itu untuk membantu usahawan mengembangkan perusahaan atau projek mereka ke peringkat lebih tinggi.

“Ia juga menunjukkan komitmen Agrobank bagi memberi tumpuan khusus kepada usaha pemerkasaan usahawan termasuk wanita, golongan B40 dan Orang Kurang Upaya (OKU).


“Sambutan setakat suku pertama tahun ini masih di bawah paras sasaran tetapi kita masih ada banyak masa untuk buat pelbagai perkara bagi mencapainya,” katanya selepas menghadiri program Agenda Agro:Prospek dan Peluang Dalam Sektor Pertanian, di sini hari ini.

Terengganu menjadi lokasi pertama penganjuran program tahun ini dengan tumpuan terhadap topik berkaitan cabaran yang dihadapi usahawan Industri Kecil dan Sederhana (IKS).

Pada masa sama, Syed Alwi berkata, Terengganu mempunyai prospek besar dalam bidang pertanian apabila mencatatkan pembiayaan RM448.03 juta tahun lalu, iaitu peningkatan 25.39 peratus berbanding tahun sebelumnya sekitar RM334.25 juta.

“Tahun ini, kita sasarkan pertumbuhan pembiayaan RM110 juta bagi Terengganu yang tertumpu kepada sektor komersial, korporat dan pengguna.

“Pembiayaan kita akan diagihkan kepada sub sektor pertanian seperti perikanan, ternakan ayam daging, minyak kelapa sawit, buah-buahan dan sebagainya,” katanya.

Agrobank yang dahulunya dikenali Bank Pertanian bakal meraikan ulang tahun jubli emas tahun ini dan mempunyai 192 cawangan di seluruh negara yang menawarkan pelbagai produk serta perkhidmatan dalam bidang pembiayaan korporat, komersial dan mikro. -BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next