Amalkan membaca 10 minit sehari | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Norway

Wartawan

Sheeda Fathil

Amalkan membaca 10 minit sehari

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 23 APR: Masyarakat digalakkan meluangkan masa membaca buku sekurang-kurangnya 10 minit sehari, kata Yang DiPertua Pertubuhan Kebajikan dan Amal Wanita Selangor (PEKAWANIS), Masdiana Muhamad.

Beliau berkata, kemodenan dan kemajuan teknologi pada masa kini tidak bererti untuk masyarakat melupakan media tradisional dengan amalan membaca buku.


Katanya, budaya digital dan kepantasan akses maklumat memberi kesan yang besar terhadap budaya membaca masa kini.

“Pada era ini, disebabkan limpahan maklumat dalam telefon bimbit masing-masing yang kebanyakannya berasal daripada pelbagai “WhatsApp group” dan media sosial, majoriti antara kita kurang membaca secara teliti dan mendalam, kerana kebiasaannya hanya “scan” maklumat diperolehi depan mata.

“Perkembangan ini menimbulkan satu cabaran terhadap pembacaan, sama ada membaca untuk memdalami ilmu pengetahuan atau membaca secara santai sebagai hobi,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Program Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit di Perpustakaan Raja Tun Uda, di sini, hari ini.

Pada masa sama, katanya, segelintir masyarakat masa kini terlalu sibuk “be in the know” sekali gus terlupa menghayati erti sebenar membaca.

“Menjadi seorang yang celik huruf amat perlu, namun itu sahaja belum mencukupi kerana membaca adalah lebih daripada sekadar perbuatan teknikal yang membolehkan kita berkomunikasi, menggunakan media dan melakukan aktiviti harian.

“Malah, emosi positif yang terhasil daripada keseronokan pembacaan akan mencetuskan keinginan untuk membaca lebih banyak lagi,” katanya.

Terdahulu, program Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit itu diadakan secara serentak di seluruh negara berkonsepkan Berhenti Sebentar dan Membaca Bersama Selama 10 Minit pada jam 11 pagi tadi.

FOTO: REMY ARIFIN (SELANGORKINI)

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next