Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Samad
BERITA UTAMA NASIONAL

Khalid: Kegiatan kongsi gelap akan dibongkar

 

KUALA LUMPUR, 8 APR: Kementerian Wilayah Persekutuan akan berusaha membongkar kegiatan kongsi gelap yang didakwa menjadi pelindung kepada pendatang asing di pasar borong di Lembah Klang.

Menterinya, Khalid Abdul Samad berkata, bagaimanapun usaha itu dijangka mengambil masa memandangkan masalah berkenaan sudah berlaku sejak sekian lama.

“Kita akan dedahkan dan ambil tindakan. Tetapi kita kena faham bahawa kita nak menangani masalah yang sudah lama bertapak, ia bukan satu perkara yang boleh dilakukan dengan serta-merta,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, di sini hari ini.

Media hari ini melaporkan kumpulan kongsi gelap menjadi pelindung kepada pendatang asing di kebanyakan pasar borong di Lembah Klang bagi memastikan perniagaan mereka kebal daripada tindakan pihak berkuasa.

Ini termasuk di Pasar Borong Lama Selayang dengan sekurang-kurangnya 80 peniaga warga asing dipercayai bernaung dengan kumpulan kongsi gelap sehingga berupaya memonopoli tapak perniagaan haram di luar bangunan utama pasar.

Mengulas lanjut, Khalid berkata masalah kebanjiran pendatang asing tanpa izin di pasar borong termasuk di Selayang dapat diatasi sekiranya peniaga tempatan tidak menjual atau menyewakan lesen perniagaan mereka kepada warga asing selain mengambil pendatang tanpa izin bekerja dengan mereka.

– BERNAMA


Pengarang :