NASIONAL

Anwar: Hormati mandat diberi rakyat kepada Dr Mahathir

GEORGE TOWN, 29 APR: Hormati mandat yang diberikan oleh rakyat kepada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk memimpin negara, kata Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata, Perdana Menteri bertindak betul dalam membawa mesej jelas, bahawa perlembagaan persekutuan perlu dihormati.

“Beliau (Tun Mahathir) mewakili kerajaan baru selepas diberi mandat oleh rakyat dan kita perlu menghormatinya,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis Power Talk yang bertema “The Future Direction of Malaysian Economy” anjuran Kumpulan Penang Premium Business Enterprise Group di sini, hari ini.

Anwar yang juga Anggota Parlimen Port Dickson berkata, tidak timbul sebarang keraguan mengenai kedudukan Perdana Menteri, memandangkan mandat itu jelas dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Kenyataannya kita berikan kedudukan itu, bahawa Perdana Menteri itu dipimpin oleh Perlembagaan… beliau adalah ketua yang diberi tugas itu, dan tanggungjawab kita untuk memastikan bahawa beliau efektif dalam melaksanakan tugasnya,” katanya.

Bagaimanapun beliau juga berkata, tidak ada salahnya jika pihak istana membuat teguran terhadap kerajaan.

SUMBER: BERNAMA


Pengarang :