NASIONAL

Azmin: Rajawali Capital tidak mampu beli semula EHP

KUALA LUMPUR, 10 APRIL: PT Rajawali Capital International tidak mempunyai kemampuan kewangan untuk membeli semula PT Eagle High Plantation (EHP) walaupun Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) mengaktifkan “Opsyen Jual” untuk melepaskan pegangannya di dalam syarikat perladangan Indonesia itu.

Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, ini berdasarkan kepada respon Rajawali Capital yang menolak cadangan FELDA selepas ia mahu mengaktifkan hak untuk menjual kepentingannya pada awal tahun ini.

“ini satu bukti bahawa mereka tidak ada kemampuan kewangan bagi membayar balik jumlah pelaburan yang telah dilaburkan Felda,” katanya kepada pemberita selepas menggulung Kertas Putih yang bertajuk “Ke Arah Kelestarian FELDA” di Dewan Rakyat hari ini.

Terdahulu di dalam penggulungan beliau, Mohamed Azmin berkata pentadbiran lama FELDA gagal untuk membuat proses “due dilligence” ke atas Rajawali Capital.

“Apabila kita menyiasat kedudukan kewangan Rajawali Capital, ia merupakan sebuah aset persendirian yang hanya mempunyai aset ketara bersih berjumlah US$7.2 juta sehingga 2014,” katanya.

FELDA, melalui anak syarikatnya FIC Properties Sdn Bhd, menandatangani perjanjian dengan Rajawali Capital pada 2016 untuk membeli 37 peratus pegangan dalam EHP pada harga US$505.4 juta.

Turut terkandung di dalam perjanjian berkenaan ialah hak untuk menjual saham berkenaan pada harga pembelian asal dengan faedah tahunan sebanyak enam peratus yang harus ditanggung oleh syarikat Indonesia itu. –BERNAMA


Pengarang :