NASIONAL

Azmin: RM6.23 bilion disuntik majukan lagi FELDA

KUALA LUMPUR, 10 APR: Kerajaan bersetuju memberi bantuan kewangan RM6.23 bilion kepada FELDA, berbentuk geran, pinjaman dan jaminan kerajaan secara berperingkat mengikut keperluan.

Ketika membentangkan Kertas Putih FELDA di Dewan Rakyat hari ini, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata dengan model baharu ini, FELDA akan menyuntik tenaga baru dan mengoptimumkan potensi untuk maju dan memodenkan industri pertanian.

“Wahai peneroka FELDA, Kerajaan Pakatan Harapan mempunyai keyakinan kepada kalian. Sama-samalah kita bangkit, bersatu dan maju bersama demi kegemilangan FELDA, rakyat dan negara. Saya yakin FELDA mampu bangkit semula”.

“Saya berharap usaha Kerajaan ini akan mendapat sokongan dan dukungan para peneroka untuk mengembalikan FELDA sebagai sebuah agensi yang mampu mengangkat martabat peneroka FELDA dan menjamin kelestarian FELDA,” katanya.

Kertas Putih ‘Ke Arah Kelestarian FELDA’ itu dibentangkan untuk bacaan kali pertama di hadapan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Mohamad Ariff Md. Yusof.

Mohamed Azmin berkata suntikan RM6.23 bilion itu antara lain melibatkan model baharu pengurusan tanah peneroka melalui sewaan tanah, untuk satu tempoh jangka panjang yang munasabah sekali gus menyelesaikan isu demografi peneroka dan ketiadaan ekonomi bidangan (economies of scale).

“Pengenalan model baharu ini akan membolehkan tanah peneroka-peneroka digabungkan dan diusahakan secara cekap, berskala besar dengan ekonomi bidangan yang boleh mengurangkan kos operasi dan meningkatkan produktiviti,” katanya.

Tegasnya, FELDA bertekad melahirkan peneroka baru yang mahir dan berinovatif bagi meningkatkan pendapatan melalui aktiviti pertanian dan ternakan yang menggunakan teknologi baharu seperti ‘perladangan pintar’ dan ‘pertanian mampan’.

Menurutnya, usaha ini akan membantu peneroka mengurangkan kebergantungan kepada hasil sawit, dan sebaliknya peneroka mampu menjana pendapatan baru yang bernilai tinggi melalui hasil tuaian dalam tempoh yang singkat.

“Bagi melaksanakan gagasan baru ini, kerajaan bersetuju memperuntukkan sejumlah RM1 bilion untuk tempoh 4 tahun,” katanya.

Mohamed Azmin berkata demi meringankan bebanan hutang peneroka, skim pengurusan aset canggih (SPAC) akan diperkenalkan bagi memberi bantuan yang lebih fleksibel menggantikan Pinjaman Sara Hidup (SH) dan Pendahuluan Hasil (PDH).

Tegasnya, melalui skim baharu ini, peneroka akan menerima pinjaman yang bersesuaian berdasarkan pendapatan mereka dan cadangan skim baharu ini sedang diteliti secara mendalam termasuk libat urus dengan peneroka-peneroka.

“Sementara proses ini sedang berjalan, FELDA akan meneruskan pembiayaan Pinjaman Sara Hidup dan Pendahuluan Hasil mengikut kadar sedia ada.

“Bagi tahun 2019, kerajaan telah meluluskan sejumlah RM480 juta untuk tujuan pembiayaan Pinjaman Sara Hidup dan Pendahuluan Hasil,” katanya.

Beliau menarik perhatian, untuk membiayai pinjaman SH dan PDH, FELDA terpaksa menanggung kos kewangan yang besar melalui pinjaman dari institusi kewangan yang mengenakan kadar faedah di antara empat peratus hingga enam peratus

“Kerajaan lama memindahkan kos ini kepada peneroka dengan mengenakan kadar faedah efektif sebanyak 3.8 peratus di atas pinjaman SH dan PDH. Kerajaan Pakatan Harapan telah berjanji untuk menghapuskan hutang tidak wajar bagi meringankan bebanan kewangan peneroka,” katanya.

Mohamed Azmin berkata bagi merasai denyutan nadi peneroka, kerajaan bersetuju menghapuskan kadar faedah di atas pinjaman SH dan PDH yang dibebankan kepada peneroka dengan bantuan kerajaan ini dianggarkan berjumlah RM2 bilion.

Tegasnya, kerajaan juga amat prihatin terhadap masalah perumahan generasi kedua FELDA (Perumahan Generasi Baharu FELDA (PGBF)) yang terbengkalai sekian lama tanpa pembelaan daripada kerajaan lama.

“Sebagai sebuah kerajaan yang peduli generasi baru FELDA, Kerajaan Pakatan Harapan bertekad menyiapkan 4,794 unit rumah yang tahap kemajuannya 70 peratus dan ke atas. Untuk tujuan ini, kerajaan meluluskan sebanyak RM250 juta bagi tahun 2019,” katanya.

Sebelum ini Mohamed Azmin berkata Kertas Putih FELDA ini antara lain mencadangkan satu modal perniagaan baharu pengurusan ladang FELDA dan jaminan bantuan kebajikan bagi golongan peneroka tanah rancangan itu.

Draf Kertas Putih berkenaan telah dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Jumaat lalu.

Mohamed Azmin berkata Kertas Putih FELDA penting bagi mendedahkan keadaan sebenar kewangan FELDA berdasarkan laporan audit forensik yang disediakan oleh sebuah firma audit bebas profesional.

Kertas itu dibentangkan berikutan kecelaruan pengurusan dan hutang meruncing agensi itu yang melebihi RM8 bilion. -BERNAMA


Pengarang :