NASIONAL

ECRL akan beri impak pembangunan kawasan luar bandar Pantai Timur

KUALA LUMPUR, 13 APR: Penerusan Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) akan memberi impak kepada pembangunan luar bandar di pantai timur Semenanjung, kata Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Rina Mohd Harun.

Rina berkata, kerajaan terdahulu telah membuat keputusan mengenai ECRL dengan kerajaan baharu Pakatan Harapan terpaksa merunding semula kosnya yang tinggi menyebabkan pembinaannya tergendala.

“Tetapi Alhamdulillah kini ada pengurangan kos dan dalam keadaan kekekangan kewangan negara sekarang ini saya pasti setiap ringgit yang dijimatkan itu amat bermakna,” kata Rina yang juga Anggota Parlimen Titiwangsa kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan RM10,000 kepada Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) St Gabriel, di sini.

ECRL yang disambung semula pembinaannya akan meliputi jajaran baharu dengan jarak landasan dikurangkan sebanyak 40 kilometer selain pengurangan jumlah kos daripada RM66 bilion kepada RM44 bilion, kata Tun Daim Zainuddin semalam.

Jarak landasan baharu yang bakal dibina itu meliputi sejauh 648 kilometer berbanding rancangan awal sejauh 688 kilometer dan beberapa stesen dan laluan akan turut digugurkan pembinaannya termasuk laluan Gombak yang memerlukan kos yang tinggi.

SUMBER: BERNAMA


Pengarang :