Selangorkini
NASIONAL

EHP Indonesia seret FELDA ke tribunal timbang tara

KUALA LUMPUR, 10 APRIL: Eagle High Plantations (EHP) dari Indonesia sedang mencabar keputusan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) yang mahu menjual kepentingannya sebanyak 37 peratus dalam EHP, kata Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Walaupun pada hakikatnya, apabila FELDA memperoleh kepentingan itu pada 2015, ada dijelaskan “opsyen jual” yang membenarkan saham terbabit dijual semula pada harga asal pembelian termasuk caj faedah tahunan sebanyak enam peratus setahun yang perlu ditanggung EHP.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas membentangkan Kertas Putih FELDA di Parlimen dan menambah, kerajaan memutuskan untuk melaksanakan opsyen itu serta telah mengeluarkan notis kepada EHP pada awal tahun ini.

“Apabila kami dipaksa membeli (EHP) ketika itu, pilihan untuk menjual semula adalah sebahagian daripada perjanjian.

“Tetapi saya diberitahu, EHP akan mencabar keputusan itu dan akan membawa perkara ini kepada timbang tara,” katanya, sambil menambah bahawa kerajaan menangani perkara itu dengan wajar.

Sebelum ini, Azmin memberitahu Dewan Rakyat bahawa dana sebanyak RM2.7 bilion milik FELDA sudah digunakan untuk memenangi sokongan politik semasa pilihan raya umum yang ke-14.

Katanya, kerajaan bersetuju menyalurkan RM6.23 bilion kepada FELDA dalam bentuk geran, pinjaman serta jaminan dan ia disasarkan bagi memulihkan kedudukan kewangan agensi itu dalam tempoh lima tahun. -BERNAMA


Pengarang :