NASIONAL

Jangan beri derma pada sindiket guna kanak-kanak

OLEH ZAIM BADRUL HISHAM

SUBANG JAYA, 30 APR: Orang ramai dinasihatkan supaya tidak memberikan wang kepada sindiket yang menggunakan kanak-kanak sebagai peminta derma, kata Hannah Yeoh.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata, dalam Ramadan ramai ingin menderma, jadi ada pihak yang mengambil kesempatan menggunakan kanak-kanak untuk mengutip dana.

“Di bawah Akta Kanak-Kanak 2001, tiada kanak-kanak yang boleh digunakan untuk tujuan mengutip derma di atas jalan atau di kawasan luar. Duit itu bukan dapat pada kanak-kanak tetapi pada sindiket.

“Sebab itu kita sarankan pada orang ramai, kalau nak beri sumbangan, beri melalui kempen seperti ini yang tersusun dan bekerjasama dengan kementerian. Jadi kita tahu duit sumbangan itu disalurkan ke mana,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Pelancaran MYDIN Girang Syawal Tiba 2019 di Ruang Legar MYDIN USJ, di sini, hari ini.

Pada majlis terbabit, MYDIN melancarkan tabung dana ‘MYDIN Prihatin’ dengan tujuan mengumpul dana bagi disumbangkan kepada rumah kebajikan anak yatim dan golongan asnaf.

Pada masa sama, Hannah berkata, pihaknya turut kerap menjalankan Operasi Bersepadu terhadap sindiket terbabit jika mendapat laporan.

“Kita ada operasi bersama Jabatan Imigresen terutama sindiket yang menggunakan kanak-kanak pelarian dan kanak-kanak tanpa negara.

“Manakala, kalau rumah kebajikan yang tidak berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) guna kanak-kanak, kita akan ambil tindakan dan mengarahkannya ditutup,” katanya.

Sementara itu, bercakap mengenai lantikan Pesuruhjaya Kanak-Kanak, pihaknya akan mengumumkan perkara itu jika sudah dibuat pelantikan.


Pengarang :