SELANGOR

JKR, JPS giat atasi isu air bertakung

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

HULU LANGAT, 10 APRIL: Jabatan Kerja Raya (JKR) Hulu Langat sudah mengemukakan surat kepada Pejabat Daerah Hulu langat dan Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) bagi mengatasi masalah air bertakung di atas Jalan Hulu Langat, Bukit Raya, di sini.

Ahli Dewan Negeri Dusun Tua, Edry Faizal Eddy Yusof berkata, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) juga mengemukakan surat kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) terbabit termasuk Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) untuk tindakan penguat kuasaan.

“Mengikut laporan siasatan, projek terbengkalai dan kerja tanah di bahagian atas (upstream) menjadi punca terjadi masalah itu.

“Kerja tanah ini juga didapati dilakukan secara haram tanpa permit daripada pihak berkuasa. Disebabkan kerja tanah berkenaan, tanah dari atas turun ke bawah apabila berlaku hujan lebat sehingga menyebabkan longkang dan culvert (pembetung) tersumbat akibat tanah merah,” katanya.

Terdahulu, masalah saluran air dan longkang tersumbat berhampiran Gudang Gas Petronas Kampung Bukit Paya mengundang kebimbangan penduduk di sekitar kawasan terbabit

Mengulas lanjut, beliau berkata, JPS sudah menjalankan kerja mendalamkan anak sungai sebagai langkah jangka masa pendek, selain kompaun dikeluarkan Jabatan Kejuruteraan MPKj terhadap pemilik lot yang mengerjakan tanah tanpa kelulusan.

Katanya, walaupun kerja tanah di tapak sudah berhenti sepenuhnya, namun sehingga kini pemilik tanah masih belum menerima maklum balas Notis Arahan dan Notis Kompaun daripada PBT berkenaan.

“Pihak konsesi juga sering melaksanakan kerja-kerja pembersihan, tetapi berhadapan dengan cabaran culvert sudah hampir dipenuhi dengan tanah.

“JPS bersedia membantu menambah baik saliran dengan membina outlet tetapi ianya melibatkan tanah individu. Oleh itu, perkara ini sedang dalam proses perbincangan bersama ketua kampung dan pemilik tanah.

“Kita juga akan terus menyelaras dan membantu agensi-agensi berkaitan untuk menyelesaikan permasalahan ini,” katanya.

 


Pengarang :