PBT SELANGOR

Kampung Johan Setia kini miliki tanah kubur

OLEH NORHAYATI UMOR dan SHAFIQQUL ALIFF

KLANG, 18 APR: Waris penduduk Kampung Johan Setia kini tidak perlu lagi menghantar jenazah ahli keluarga ke tanah perkuburan Pandamaran.

Hal itu kerana, Majlis Perbandaran Klang (MPK) kini menyediakan tanah perkuburan baharu berkeluasan 10.4 hektar di Kampung Johan Setia.

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Klang (MPK), Dato’ Mohamad Yasid Bidin berkata, tanah perkuburan itu dijangka akan memuatkan sebanyak 4,500 jenazah pada satu masa mengikut kesesuaian di tapak.

Katanya, dengan kos sejumlah RM 2.19 juta, tanah perkuburan itu diserahkan kepada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

“Jika sebelum ini tanah perkuburan bagi penduduk kampung ini terletak sejauh 12 kilometer, namun dengan adanya perkuburan baharu ini ia lebih dekat dan memudahkan waris.

“Tanah Perkuburan Johan Setia seluas 26 ekar (dikenali sebagai Plot A) ini diwartakan melalui WKNS No. 1807 bertarikh 23 September 2004 sebagai Tapak Perkuburan yang dikawal oleh Jabatan Agama Islam Selangor.

“Manakala baki 36 ekar (dikenali sebagai Plot B) masih dalam tindakan Pejabat Daerah/Tanah Klang untuk diwartakan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Penyerahan Tanah Perkuburan Islam Kampung Johan Setia, di sini.

Mohamad Yasid berkata, pemilihan lokasi tapak ini adalah bersesuaian dengan keperluan komuniti Mukim Jalan Kebun.

Selain itu, katanya terdapat kemudahan infrastruktur antaranya Bangunan Pejabat, Stor, Surau, Tandas, Bilik Fail, Pondok Pengawal dan gazebo.

“Selain itu laluan penjalan kaki konkrit, tempat letak kenderaan, lampu jalan, sususan plot kubur dan ‘stand pipe’ turut disediakan.

Pada masa sama, beliau berharap pihak komuniti kampung dan penduduk sekitar bersama-sama dapat menjaga kebersihan dan keselamatan kawasan serta kemudahan yang telah disediakan supaya kawasan itu.

FOTO: REMY ARIFIN (SELANGORKINI)


Pengarang :