SELANGOR

Karnival 3W di Kuala Langat meriah

OLEH NORHAYATI UMOR

MORIB, 20 APRIL: Karnival ‘Women, Welfare, Wellness’ (3W) yang memasuki siri keempat penganjurannya mendapat sambutan menggalakkan daripada penduduk Kuala Langat.

EXCO Kesihatan, Kebajikan, Pemberdayan Wanita dan Keluarga, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, lebih 2,000 penduduk hadir menyertai pelbagai program di karnival berkenaan setakat tengah hari ini.

“Pada program 10,000 langkah pagi tadi, kita mendapat penyertaan daripada 1,500 peserta dan jumlah pengunjung dijangka meningkat kepada 5,000, sehingga malam.

“Setakat ini penganjuran di Ampang Jaya mencatatkan pengunjung paling tinggi,” katanya ketika ditemui selepas perasmian karnival berkenaan di Dataran Morib, di sini.

Hadir sama Setiausaha Politik Dato’ Menteri Besar, Borhan Aman Shah; Ahli Dewan Negeri Morib, Hasnul Baharuddin dan Yang Dipertua Majlis Daerah Kuala Langat, Mohamad Zain A Hamid.

Siti Mariah berkata, penganjuran di Kuala Langat itu bersempena tema Hari Kesihatan Sedunia yang disambut pada 7 April lalu.

Katanya, lebih 20 pameran daripada agensi kerajaan dan negeri bekerjasama dalam karnival berkenaan.

“Gerai pameran ini memberikan maklumat perkhidmatan yang disenaraikan berkaitan kesihatan, kebajikan dan wanita.

“Ia disediakan supaya penduduk setempat tidak ketinggalan dalam mengetahui maklumat dan dasar kerajaan yang dilaksanakan,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap orang ramai memanfaatkan pelbagai kemudahan disediakan termasuk menjalani pemeriksaan kesihatan.

Terdahulu, karnival berkenaan diadakan bertujuan membina landasan terbaik buat rakyat Selangor mendapatkan maklumat berkaitan wanita, kebajikan serta kesihatan, kerajaan negeri tampil dengan siri jelajah bagi memenuhi aspirasi berkenaan.

Sebelum ini, ia dilaksanakan di Ampang Jaya, Klang dan Petaling Jaya.

 


Pengarang :