SELANGOR SUKANKINI

Kejohanan Bola Tampar Piala MB bakal jadi acara tahunan

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 21 APRIL: Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) bercadang menjadikan Kejohanan Bola Tampar Shah Alam Piala Dato’ Menteri Besar sebagai acara tahunan dengan membabitkan penyertaan lebih banyak Kelab Asia.

Timbalan Datuk Bandarnya, Mohd Rashidi Ruslan berkata, pihaknya menerima penyertaan dan sambutan menggalakkan bukan sahaja peserta dari dalam negara, malahan luar negara termasuk pemain profesional.

“Kejohanan ini adalah julung kali, jika sebelum ini dipanggil Piala Dato’ Bandar Shah Alam, namun kita ubah kerana ia membabitkan penyertaan Kelab Asia termasuk pemain profesional daripada pasukan Asia.

“Saya sudah berbincang dengan EXCO Pembangunan Generasi Muda & Sukan dan Pembangunan Modal Insan, Mohd Khairuddin Othman yang menyatakan akan menganjurkan sekali lagi kejohanan seperti ini pada tahun akan datang.

“Beliau juga bersetuju untuk memperuntukkan sejumlah bajet untuk kita memperkasa lagi sukan bola tampar dengan menawarkan hadiah lebih lumayan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Penutup Kejohanan Bola Tampar Shah Alam Piala Dato’ Menteri Besar, di Dewan Bola Tampar MBSA, di sini hari ini.

Hadir sama, Presiden Persatuan Bola Tampar Malaysia (MAVA), Datuk Benny Hoe Tze Fook.

Rashidi berkata, matlamat penganjuran kejohanan seumpama itu adalah untuk melahirkan pemain pelapis sukan bola tampar peringkat negeri dan pentas antarabangsa.

“Selain itu, ia juga menggalakkan gaya hidup sihat dan medan untuk memperkenalkan bandar raya Shah Alam sebagai sebuah bandar raya sukan,” katanya.

Terdahulu, pertandingan itu terbahagi kepada dua kategori iaitu Lelaki Terbuka dan Amatur Lelaki serta Wanita membabitkan penyertaan 62 pasukan dari luar negara termasuk Thailand, Indonesia, Vietnam, Taiwan juga Jepun.


Pengarang :