NASIONAL

Kerajaan kenal pasti aset strategik FELDA untuk dicairkan

KUALA LUMPUR, 10 APRIL: Kerajaan sedang mengenal pasti aset tidak strategik yang berpotensi untuk dicairkan bagi meningkatkan aliran tunai dan mengurangkan pinjaman yang membebankan FELDA, kata Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali.

“Sebagai contoh saya sebutkan tadi dalam ucapan pembentangan Kertas Putih FELDA, pada tahun lalu, mereka (FELDA) terpaksa melunaskan RM1.4 bilion kepada insitusi kewangan, manakala pada tahun ini (sehingga hujung tahun) kita terpaksa membayar RM2.5 bilion.

“Kedudukan ini tidak membolehkan FELDA maju ke hadapan. Oleh sebab itu, antara cadangan kita kepada kerajaan ialah memberikan jaminan bagi menstrukturkan semula pinjaman dengan institusi kewangan yang terlibat,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen, di sini hari ini.

Mohamed Azmin berkata, aset yang tidak strategik itu akan melalui proses pembidaan untuk mendapatkan nilai terbaik bagi setiap aset yang akan dicairkan.

Sementara itu, beliau berkata, dengan adanya pengurusan dan kepimpinan baharu, diharapkan dapat mengembalikan keyakinan peneroka FELDA serta mengukuhkan kembali kedudukan entiti berkenaan dalam tempoh lima tahun.

Terdahulu, Mohamed Azmin membentangkan Kertas Putih ‘Ke Arah Kelestarian FELDA’ untuk bacaan kali pertama di hadapan Yang Dipertua Dewan rakyat, Datuk Mohamad Ariff Md Yusof. -BERNAMA


Pengarang :