RENCANA

Lebih 100 bayi dibuang, 60 peratus mungkin mati

KUALA LUMPUR, 4 APR: Insiden bayi baharu lahir dibuang semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini dan orang ramai turut melahirkan rasa marah terhadap perbuatan yang tidak berperikemanusian itu.

Statistik Polis Diraja Malaysia menunjukkan lebih daripada 100 bayi dibuang setiap tahun di Malaysia.

Kebanyakan bayi itu dibuang di dalam timbunan sampah, dengan 60 peratus daripadanya mungkin sudah tidak bernyawa lagi apabila dijumpai kerana disumbat ke dalam lubang tandas, dibuang ke longkang atau terbakar sehingga tidak dapat dikenali. Ada juga yang bernasib baik dan diselamatkan serta mendapat peluang untuk hidup.

Betapa tidak berhati perut si ibu yang sanggup membuang bayinya sedangkan ada pilihan untuk menyerahkan bayi mereka sebagai anak angkat?

Terdapat dua badan bukan kerajaan yang sedia membantu remaja perempuan yang mengandung sebagai daya usaha membantu mengurangkan kes pembuangan bayi.

OrphanCare Foundation yang berpejabat di Petaling Jaya bekerjasama erat dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat mengendalikan tiga pusat perlindungan bayi dan menawarkan pelbagai perkhidmatan termasuk kaunseling dan mengatur keluarga angkat.

Sheerin Khan dari OrphanCare Foundation berkata, antara sebab mengapa si ibu membuang bayi yang baharu dilahirkan ialah pantang larang sosial, hamil di luar ikatan perkahwinan dan usia yang terlalu muda untuk menjadi ibu.

“Remaja perempuan yang membuang bayi mereka boleh jadi gadis belasan tahun yang baru selesai mengambil peperiksaan SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) atau pun malahan pelajar universiti. Bukan remaja yang tidak berpendidikan sahaja yang terjerat dengan kes membuang bayi,” katanya.

Ketua Pegawai Yayasan Chow Kit (YCK), Ananti Rajasingam berkata kebanyakan ibu yang tidak berkahwin ini tidak mendapatkan bantuan atau sokongan kerana takut masyarakat memandang rendah terhadap mereka.

“Sebelah tangan bertepuk takkan berbunyi. Dalam keadaan ini, yang perempuannya yang menanggung beban, yang lelaki pula lepas begitu sahaja, “ katanya.

Menurut beliau ibu yang tidak berkahwin lazimnya tidak mendapat sokongan daripada masyarakat atau lelaki yang bertanggungjawab menjadikan dirinya mengandung.

“Kalaulah masyarakat tidak terlalu cepat menghukum, ibu yang malang ini boleh diperkasakan, “ katanya sambil menambah, pandangan orang ramai terhadap ibu yang tidak berkahwin ini perlu berubah.

“Mereka perlu lebih membantu. Jika pandangan seperti ini tidak berubah, lebih ramai perempuan akan membuang bayi mereka, ” kata Ananti.

Beliau berkata kebanyakan ibu yang tidak berkahwin di Kuala Lumpur bukan orang tempatan tetapi daripada negeri lain seperti Kedah, Pahang atau Kelantan yang datang ke bandaraya itu untuk mencari pekerjaan.

Sebahagian besar daripada mereka tinggal sendiri dan mula berkenalan dengan lelaki dan akhirnya mengandung.

“Saya tak kata perempuan di KL tak mengandung di luar perkahwinan. Cuma kebanyakan mereka tahu tentang melakukan hubungan seks secara selamat (tidak hamil), “ tambahnya.

Banyak juga kes pekerja asing perempuan yang membuang bayi mereka selepas terlibat dalam hubungan haram.

“Malah sesetengah daripada mereka mempunyai keluarga di negara masing-masing. Daripada apa yang saya perhatikan, kebanyakan pekerja asing perempuan yang mengandung ini adalah matang dan tahu akibat perbuatan mereka, “ tambahnya.

Menurut Ananti, YCK menyediakan rancangan jangka panjang untuk ibu yang tidak berkahwin dan mahu memelihara bayi masing-masing.

“Kami boleh menjaga bayi mereka sewaktu mereka keluar bekerja dan sebaik sahaja mereka sudah stabil dari segi kewangan, mereka boleh ambil bayi mereka.

“Kami juga menyediakan kaunseling dan terpulang jika mereka mahu memberikan anak mereka sebagai anak angkat. Jika ibu yang tidak berkahwin itu terlalu muda, kami akan memanggil keluarganya untuk berbincang dan untuk mendapatkan kebenaran mereka, “ katanya.

Beliau berkata dalam tempoh lima tahun akan datang, YCK merancang membina pusat pembelajaran untuk melatih pekerja sosial untuk pergi berjumpa anak muda dalam masyarakat yang terpinggir dan yang tinggal di kawasan golongan orang miskin di bandar.

Menurut laporan media, purata 18,000 gadis belasan tahun di Malaysia hamil setiap tahun. Daripada jumlah itu, 25 peratus atau kira-kira 4,500 kes melibatkan kehamilan di luar ikatan perkahwinan.

Pentadbir projek OrphanCare Foundation, Syarhah Mohamed Tahir berkata pada 2009, pertubuhan itu menubuhkan pusat perlindungan bayi di Petaling Jaya, Johor Bahru dan Sungai Petani (Kedah). Langkah tersebut untuk membolehkan si ibu meninggalkan bayi mereka di pusat berkenaan dan bukan membuang bayi mereka.

Pertubuhan itu bekerjasama dengan Hospital KPJ yang mempunyai lapan pusat perlindungan bayi di seluruh negara.

Sehingga Mac 2019, seramai 360 orang bayi dihantar ke OrphanCare Foundation – 277 menerusi pusat perlindungan bayi dan 133 menerusi ibu kandung mereka.

Ketua Pegawai Esekutif OrphanCare Foundation, Yuzila Yusof berkata mereka merancang memberi latihan kemahiran kepada wanita yang mengandung yang berada di bawah jagaan mereka. Latihan kemahiran itu termasuk bakeri atau menjahit supaya “mereka boleh berdikari.”

OrphanCare Foundation boleh dihubungi di nombor at 03-7770 1900 atau 010-283 0528.

— BERNAMA


Pengarang :