Dato’ Setia Mohammed Khusrin Munawi
SELANGOR

Mahkamah Rayuan benar Notis Usul MAIS, KUIS

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 5 APR: Mahkamah Rayuan Putrajaya membenarkan Notis Usul Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) untuk penggantungan penghakiman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Pengerusi MAIS, Dato’ Setia Mohammed Khusrin Munawi berkata, keputuan pelaksanaan itu dibuat mahkamah terbabit berkuat kuasa semalam.

Katanya, melalui notis penggantungan pelaksanaan penghakiman bertarikh 12 November tahun lalu, memerintahkan MAIS dan KUIS membayar RM326 juta kepada Bank Muamalat Malaysia Berhad (BMMB) berhubung kemudahan pembiayaan pembinaan bangunan kediaman asrama dan pusat pelajar KUIS dibuat Redha Resources Sdn Bhd serta penjamin pembiayaan.

“Panel tiga Hakim Mahkamah Rayuan iaitu bersetuju dengan hujah peguam panel MAIS dan KUIS bahawa terdapat keadaan khas untuk membenarkan penggantungan pelaksanaan penghakiman.

“Mahkamah Rayuan juga mendengar hujahan MAIS dan KUIS bahawa mereka tidak pernah menjamin keberhutangan Redha Resources Sdn Bhd dengan BMMB,” katanya dalam kenyataan.

Dalam kenyataan sama, Khusrin berkata, dalam membenarkan notis usul MAIS dan KUIS, mahkamah turut mengambil kira kepentingan orang awam yang akan terkesan serta risiko akan berlaku terhadap opersi kutipan juga agihan zakat termasuk lain-lain pelaksanaan amanah oleh MAIS dan KUIS.

“MAIS mengucapkan terma kasih kepada semua peguam panel MAIS dan KUIS yang bertungkus lumus menyediakan hujahan yang diterima Mahkamah Rayuan,” katanya.


Pengarang :