BERITA UTAMA SELANGOR

Manfaat KISS diterus, kemas kini data mulai 1 Jun

OLEH ZAIM BADRUL HISHAM

KUALA SELANGOR, 26 APR: Program Kasih Ibu Smart Selangor (KISS) akan mengemaskini data penerimanya selama sebulan bermula 1 Jun depan.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, bagaimanapun KISS tetap diteruskan kepada semua penerima sedia ada sehingga 31 Mei ini.

“Bermula 1 Julai 2019, pemberian manfaat KISS diteruskan dengan jumlah yang sama iaitu RM 200 sebulan kepada penerima sedia ada yang berdaftar, memenuhi kelayakan dan tersenarai dalam senarai penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) atau tersenarai dalam Sistem e-Kasih.

“Langkah ini dilaksanakan bagi memastikan penerima manfaat KISS adalah terdiri daripada golongan yang benar-benar layak dan golongan yang sangat memerlukan.

“Pengemaskinian data berdasarkan proses pengesahan melalui semakan silang dengan senarai penerima BSH atau Sistem eKasih yang dilaksanakan dengan kerjasama Unit Penyelarasan dan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN),” katanya.

Beliau menjelaskan perubahan itu ketika sidang media selepas Sesi Town Hall Jelajah Maju Bersama Dato’ Menteri Besar Selangor di Dewan Raja Lumu, di sini.

Pada masa sama, beliau berkata, penerima KISS sedia ada yang belum mendaftarkan diri bagi BSH mahupun e-Kasih, dinasihatkan segera membuat pendaftaran bagi membolehkan manfaat KISS bagi 2019 terus dinikmati.

Katanya, pendaftaran boleh dilakukan dengan mengisi lengkap borang e-Kasih yang boleh didapati disemua Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) di seluruh Selangor atau secara online di laman web Bantuan Sara Hidup (http://bsh.hasil.gov.my)

 


Pengarang :